Поезия в ход: "Скритите" движения, които "отпушиха" Италия в продълженията


Поезия в ход: "Скритите" движения, които "отпушиха" Италия в продълженията
Снимка: GettyImages

1963 0

Федерико Киеза обра овациите за класирането на Италия напред към четвъртфиналите на Евро 2020, след като той вкара първия гол за "адзурите" при много трудния успех с 2:1 над Австрия, и то след продължения. Младата звезда на Ювентус отбеляза брилянтен първи гол и италианската преса "въздиша" по сина на легендата на от 90-те години Енрико Киеза. 

Също толкова сериозно внимание обаче заслужава и друг от резервните "козове" на Роберто Манчини, а именно - Матео Песина. Със статут на твърда резерва за италианската селекция, той се възползва от първия си шанс и вкара гол на Уелс, но още по-впечатляващо беше включването му срещу Австрия. 

При първия гол, който даде тласък на "скуадра адзура" той не докосна топката, но самото му движение в наказателното поле осигури на Киеза нужното време, за да укроти топката и да реализира. Вниманието на защитата на Австрия беше насочено основно към Спинацола, който беше асистент за гола, докато Белоти беше добре блокиран в пеналтерията. 

Тук идва ролята на Песина, който стартира спринт към наказателното поле, а в същия момент Алаба, забелязвайки това, тръгва да блокира нахлуването на халфа в пеналтерията. Това отвори огромното пространство за Киеза, който получи топката необезпокояван в наказателното поле. Да, Киеза имаше трудна задача да овладее топката и стори това брилянтно, но времето, осигурено от Песина, беше безценно за Италия. 

Вторият гол беше дело именно на Песина, но с оглед на гола на Киеза някак остана встрани от вниманието на зрителите. На върха на атаката се бе озовал Ачерби, а самият Песина разчете страхотно ситуацията. Първо той прескочи топката, за да стигне тя до защитника. 

Идеята на това движение е по възможност с едно докосване Ачерби да изведе Песина. Халфът обаче видя, че това няма да стане, спря спринта си, за да коригира позицията си, и получи топката максимално удобно, за да нанесе кинжален удар. 

До голяма степен подобрението в движението на Песина в атака се дължи на отличната работа на Гасперини в Аталанта. Опитният специалист подготви отлично италианския халф за заместник на Папу Гомес в селекцията на бергамаските, а само за няколко минути на терена Песина показа на най-голямата сцена на Стария континент, че е готов за още по-голяма роля - както за Италия, така и на клубно равнище. 

И, докато малко забелязаха перфектното движение на играча по терена и за двете попадения, то всички говорят за нетрадиционния начин, по който Песина отпразнува гола си срещу Австрия

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички