От криза и мъка срещу ЦСКА до крачка от финала: Базел на прага на първа титла в Европа (ВИДЕО)


От криза и мъка срещу ЦСКА до крачка от финала: Базел на прага на първа титла в Европа (ВИДЕО)
Снимка: Ivan S. Ivanov / LAP.bg

3964 0

След като стана ясно кои отбори ще влязат в битка за трофея от Шампионска лига през тази година, предстои да разберем и финалистите за другите два европейски клубни турнира - Лига Европа и Лигата на конференциите.

Именно във второто издание на новосформираната надпревара на УЕФА можем да станем свидетели на малко очакван развой. Полуфиналните двойки там са АЗ Алкмаар срещу Уест Хям (2:1 за "чуковете" след първия мач) и Базел срещу Фиорентина (2:1 за швейцарците след първия мач).

Приказният път на Базел в Европа: Минаващ през ЦСКА

Базел потегли от квалификациите в турнира, като първо отстрани Крусейдърс от Нова Зеландия (3:1 общ резултат), а след това се справи с далеч по-сериозно изпитание - Брьондби (след загуба в първия мач, общ резултат 2:2 и последвали дузпи).

Именно тогава дойде и дуелът за швейцарския гранд срещу... българския ЦСКА. В София "армейците" спечелиха с 1:0 след автогол, но у дома Базел заличи аванса и го надгради с гол в 84-тата минута за 2:0. Така групите бяха достигнати.

Жребият бе благосклонен и отреди за съперници на швейцарците Пюник Ереван (Полша), Жалгирис (Литва) и Слован Братислава (Словения). След 3 победи, 2 равенства и 1 загуба Базел завърши втори - с равен брой точки с първия Слован, но с по-лоши показатели в преките мачове. Това значеше и допълнителен кръг в елиминациите.

На 1/16-финалите тимът отново загуби първия мач с 0:1, но спечели реванша у дома с 2:0 и отстрани Трабзонспор.

В следващата фаза жребият ги върна към Слован Братислава. След две зрелищни равенства от по 2:2 (второто дошло в Словения и с гол в последните секунди от редовното време) Базел отново мина успешно през дузпи.

На 1/4-финалите швейцарците имаха нужда пък от продължения след 2:2 у дома срещу Ница и 1:1 навън (отново иразвнителен гол в края - 86'). По този начин Базел си заслужи и мястото на полуфиналите, където дойде вероятно най-тежкото поне на хартия изпитание - Фиорентина.

Първия сблъсък бе в Италия и нямаше как да липсва драмата, която съпътства Базел по целия му път. Тимът губеше до 71-вата минута, а победният гол дойде в третата минута от добавеното време, за да може отборът да има аванс преди реванша в Швейцария - там, където играе още по-вдъхновено!

Най-приказната страница в историята на Базел?

До този момент в историята си Базел никога не е печелил европейски клубен турнир. Евентуален успех в Лигата на конференциите, макар и трети по сила след Шампионска лига и Лига Европа, би бил най-сензационният в турнирите на УЕФА през този сезон. Кризата при швейцарския гранд бе сериозна около мачовете с "армейците", но и след солидна доза шанс по пътя - тимът лети в Европа.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички