Официално: Великобритания и Ирландия заявиха желанието си да домакинстват на Евро 2028


Официално: Великобритания и Ирландия заявиха желанието си да домакинстват на Евро 2028
Снимка: Getty Images/Gulliver

1858 0

Англия, редом с Уелс, Шотландия, Северна Ирландия и Република Ирландия заявиха желанието си да приемат Европейското първенство по футбол през 2028 година.

Днес петте държави са подали общата си кандидатура на УЕФА, като се представили и списък от 14 стадиона, на които могат да се проведат срещите. Ако кандидатурата бъде одобрена, 4 от изброените съоръжения ще отпаднат, като подробностите ще се изяснят през април 2023 година.

Любопитно е, че в списъка не влизат някои от най-разпознаваемите и емблематични стадиони – тези на Арсенал, Челси и Ливърпул („Емиратс“, „Стамфорд Бридж“ и „Анфийлд“).

„Вярваме, че заедно можем да осигурим турнир от световна класа и че домакинството на УЕФА Евро 2028 ще доведе до силно и устойчиво наследство за футбола и обществото като цяло, като спомогне за икономическия растеж в местните общности“, гласи част от изявлението на кандидат-домакините.

„В продължение на десетилетия Великобритания и Ирландия са били успешни домакини на големи спортни събития, което е гаранция за това, че имаме експертизата и опита да достигнем нови висоти при организирането на турнира“, сигурни са кандидатите.

Кандидатурата на Обединеното кралство и Ирландия е изправена пред конкуренция от страна на Турция. Изпълнителният комитет на УЕФА трябва да вземе окончателно решение за домакините на Евро 2028 и Евро 2032 през септември 2023 година.

Турция също е сигурна, че ще успее да спечели домакинството.

 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички