Не е за вярване: До 50 играчи от големите лиги може да поемат към Саудитска Арабия


Не е за вярване: До 50 играчи от големите лиги може да поемат към Саудитска Арабия
Снимка: GettyImages

1494 0

Саудитската професионална лига иска да подпише с до 50 играчи от „петте големи“ дивизии на Европа това лято – включително Лионел Меси.

Футболът е популярен в Саудитска Арабия, но инфраструктурата на спорта в страната все още се развива. Саудитска Арабия ще бъде домакин на Световното клубно първенство през декември и те участват в надпреварата за домакинство на Мондиал 2030  заедно с Египет и Гърция.

Амбиции без край за Саудитска Арабия

Привличането на топ играчи в саудитското първенство е голяма част от плана на страната да се утвърди в глобалната игра. Кристиано Роналдо се присъедини към Ал Насър през януари - ставайки най-добре платеният спортист на планетата. И се очаква още звезди да последват примера му.

Както беше съобщено от ESPN, Саудитската професионална лига - съвместно с министерството на спорта на страната - искат да доведат звезди с изтекъл договор от Висшата лига, Ла Лига, Бундеслигата, Лига 1 и Серия А в Близкия изток. Меси е един от тези играчи.

По отношение на Висшата лига има петима играчи в горната част на краткия списък на Саудитска Арабия: нападателят на Ливърпул Роберто Фирмино, полузащитникът на Манчестър Сити Илкай Гюндоган, крилото на Уулвс Адама Траоре и дуото на Евертън Йери Мина и Абдулайе Дукур.

Фирмино вече потвърди, че ще напусне Ливърпул, когато договорът му изтече през юни, въпреки че ще бъде трудно за саудитците да подпишат с Гюндоган поради интереса на Барселона. Би било огромен удар за саудитците да пресъздадат съперничеството Меси - Роналдо, което доминираше в Ла Лига между 2009 и 2018 г. Роналдо стана рекордьор по голмайстори на Реал Мадрид през този период, като Меси постигна същото в Барселона. Междувременно пък Кристиано Роналдо остана без треньор след раздялата с Руди Гарсия.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички