Най-известните футболисти, които са участвали във филми (+ българската следа)


Най-известните футболисти, които са участвали във филми (+ българската следа)

10640 0

Футболистите са едни от най-добре финансово осигурените в съвременния живот. Освен заплатите, които изкарват, те могат да използват популярността си и имиджовите си права, за да получават още повече доходи. Най-добрите примери за развитие извън футбола, благодарение на футбола, са иконите Кристиано Роналдо и Дейвид Бекъм.

Понякога пък същите тези играчи могат да бъдат желани от сценаристи и режисьори за дадени продукции в киното. Дали заради допълнителни доходи, популярност, или просто за забавление - историята познава немалко случаи на футболисти, които са имали своите роли в киното. Представяме ви най-популярните от тях (както и бонус - двамата най-популярни български футболисти):

Вини Джоунс - безспорно играчът, който прави най-добра кариера в киното. До голяма степен може да се каже, че е по-успешен актьор, отколкото футболист. Все пак, има 498 мача в Англия, като е носил екипите на отбори като Челси, Шефилд Юнайтед и Лийдс Юнайтед. В киното обаче... има впечатляващите приблизително 60 роли в различни продукции, сред които "Две димящи дула", "Гепи", "Да изчезнеш за 60 секунди", "Парола: Риба меч", "Гаднярът", "Големият заговор", "Европейско пътешествие", "Х-Мен: Последният сблъсък", "Невъзможно бягство" и много, много други.

Пеле - смятан от мнозина за най-великия футболист на всички времена - легендарният бразилец има немалко роли и в киното. Двете най-известни обаче са в "Пеле: Раждането на една легенда" (който, както се разбира по името, е за самия него), както и в "Бягство към победата". Има още 8 продукции, в които е участвал, но повечето са нискобюджетни бразилски.

Ерик Кантона - легендата на Манчестър Юнайтед има близо 40 роли в различни продукции (минисериали и филми), като най-известните му са в драмата "Елизабет", "Животът е наш", както и "В търсене на Ерик", където пощальон е вманиачен от легендарния Ерик Кантона.

Зинедин Зидан - сегашният треньор на Реал Мадрид и легендарният играч от миналото на "кралския клуб", Ювентус и националният отбор на Франция има няколко роли в немалки продукции, като, разбира се, най-популярната е във футболния филм "Гол", където компания му правят още знаменити играчи. Роля има и в Астерикс на Олимпийските игри, както и в Зидан: Портрет на 21-ви век.

Марадона - още един футболист, който се бори за определението най-добрият за всички времена. Аржентинецът се появява замалко в няколко филма като гост, като дори участва и в минисериали, като повечето продукции обаче не са никак популярни. Вероятно най-значимата му роля е в документалния филм "Марадона".

Роналдо Назарио - бразилският Роналдо е един от няколкото звездни футболисти на Реал Мадрид, които взимат участие във филма "Гол" (в случая във втория филм - "Гол" 2), макар и то да е много кратко и символично. Има участия и в още няколко по-непопулярни продукции (включително минисериал).

Раул - друг "Галактико", който участва в "Гол". Легендата на Реал Мадрид се радва и на друга кратка роля във по-непопулярния филм "Карлитос и шансът на живота". Определено предпочита изявите си на "зеления", отколкото на "червения" килим.

Дейвид Бекъм - един от най-привлекателните и харизматични фигури във футбола. Безспорно при желание от страна на Бекъм, то той би могъл да стане звезда и в Холивуд. Разбира се, той също участва в "Гол", като освен това има роли и в "Крал Артур: Легендата за меча", "Модерно семейство" (сериал), както и в още няколко продукции.

Джордж Бест - легендата на Манчестър Юнайтед има и три малкоизвестни роли в киното. Едната и най-скорошна е в документалния филм за него - "Джордж Бест" от 2016 г., а останалите са от далечните 1965 г. ("Треска за купата" ("Cup Fever") - свързван с Манчестър Юнайтед) и "Пърси" (1971 г.).

Кристиано Роналдо и Лионел Меси - двамата най-велики на съвременния футбол също имат роли в киното макар и най-вече във филми, насочени към самите тях - документални, като поради това не им се отделя по-значимо място в този материал.

Боби Мур - англичанинът има близо 650 двубои с елитния Уест Хям и почти 30 попадения за "чуковете". След това носи екипа и на Фулъм. Той също участва в "Бягство към победата", заедно с бразилската легенда Пеле.

Алан Симонсен - датчанинът е носил екипите на Борусия Мьонхенгладбах и Барселона. Той е единственият играч с попадения във финалите на Шампионската купа (Шампионска лига), Купата на УЕФА и Купата на носителите на купи. Участва в няколко продукции, като най-популярната е в датския филм "Стрелец" от 1977 г.

Али Маккойст - шотландецът има 15 сезона и общо 659 двубоя за гранда на страната - Глазгоу Рейнджърс, като освен това има два сезона и за английския Съдърланд. В спортната драма "Купата" (доста неточен превод - оригиналното име е "A shot at glory") той играе "най-популярният шотландски футболист - Джаки Маккуилан".

Паул Брайтнер - бивш играч на Реал Мадрид за 3 сезона и на Байерн Мюнхен за общо 9 сезона (бивш съотборник на Франц Бекенбауер). Печели Световното първенство през 1974 със Западна Германия. Участва във филмите "Kunyonga - Mord in Afrika" (1987 г.), "Der Zappler" (1983 г.) и "Montana Trap" (1976 г.).

Франк Лебеф - световен шампион с Франция през 1998 година и европейски през 2000 година. Има близо 150 двубоя за Челси, като има повече единствено със Страсбург - 189. В киното определено е не по-малко успешен с над 10 роли. Една от най-популярните е във филма "Теорията на всичко" от 2014 година.

Фитз Хол - играл в редица отбори от Англия и натрупал немалко мачове във Висшата лига от близкото минало. Преминал е през отборите на Саутхемптън, Кристал Палас, Уигън, Куинс Парк Рейнджърс, Нюкасъл, Уотфорд и други. Всъщност, преди професионалния си дебют във футбола, той се появява в киното едва 16-годишен в небезизвестния филм "Петият елемент".

Стан Колимор - бившият играч на Ливърпул, Астън Вила и Лестър прави компания на красивата Шарън Стоун във филма "Първичен инстинкт 2" от 2006 г.

Христо Стоичков - смятан от мнозина за най-успешния и успял български футболист, легенда на гранда Барселона и герой за българския национален отбор по футбол. Стоичков има роля в продукцията от 2012-а година - "Стоичков", която е документален филм за самия него.

Димитър Бербатов - друг изключително значим български футболист. Митко неведнъж е показвал афинитета си към изкуството и различни роли. Има участия в няколко продукции, където играе себе си, но сякаш върхът в киното му е филмът "Революция Х", където има значима роля.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички