Мръсен свят с политически зависимости: Как УЕФА реди съдии на Европейски първенства


Мръсен свят с политически зависимости: Как УЕФА реди съдии на Европейски първенства
Снимка: GettyImages

13052 0

Един от най-реномираните съдии в Европа от близкото минало и безспорен №1 на Швеция в историята - Йонас Ериксон, хвърли истинска "бомба" дни преди края на Европейското първенство по футбол

Водилият мачове от Световни първенства, Европейски финали, Шампионска лига и Лига Европа рефер, който преди 3 години се отказа от професията си, призна, че УЕФА стои зад всеки важен съдийски наряд на голям форум и съдиите не се избират на случаен принцип, или спрямо това как се представят, а спрямо това кой е "най-удобен" на най-влиятелните членове на европейската футболна централа. 

Въпреки че отдавна е забравен от масовия футболен фен, той използва навечерието на полуфиналите на Евро 2020, за да разкрие грозния начин, по който се управлява УЕФА и как се определят най-важните наряди в големите турнири под егидата на организацията. Той разкри куп интересни подробности и завърши с това, че е изключително щастлив, че не е част от футбола вече 3 години. Ериксон реши да се откаже от спорта през лятото на 2018 година, като до тогава беше считан за един от най-уважаваните рефери на своето време. 

Ето и пълния текст на публикацията, която той представи в социалната мрежа Instagram: 

Изминаха 5 години, откакто ръководих последния полуфинал на Европейското по футбол между Португалия и Уелс. Въпреки че бях доволен и горд от това, което направихме с моите колеги, имаше сериозно разочарование у нас поради една причина - защо не ни позволиха да ръководим финала на турнира? 

Хората често питат: какъв е процесът по избиране за последните мачове? По успехи ли се избират? Дали избират този с най-малко грешки? Кой наистина преценява тези неща? 

Истината е, че това е много тъмна материя. 

Това е мръсен, политически и нечестен свят, в който приятелска корупция, лоялност и националност играят голяма роля. Във футбола се говори за феърплей и респект, за спорт, в който всички са равни. Спорт, в който четирите най-добри отбора, които са спечелили най-много мачове, ще играят в Лондон на полуфинали и финал. Но когато става въпрос за съдийство, нещата се случват в затворени стаи, с политически дневен ред и всякакви други решения, но не и в полза на футбола. 

Тези, които са избрани, не са автоматично най-добрите в турнира.Не винаги са тези, които са допуснали най-малко грешки или са получили най-висок рейтинг и доверие.

Сега, на Евро 2020, най-добрият съдия в турнира, който не допусна нито една грешка, вече си е у дома и няма да ръководи повече мачове. Решението е направено от топ директорите на УЕФА и няма нищо общо с това кой как се е представил по време на Европейското. 

Други съдии, и самите те не знаят, са избрани заради правилните контакти, най-сериозната политическа подкрепа и идват от подходящите страни. 

Независимо от всичко това, поздравления за съдиите, които реферират. Никаква сянка не трябва да пада върху тях. 

Това, което ВСИЧКИ трябва да знаят, обаче, е, че това е изгнил свят с далеч не добра култура и мога смело да заяви, че съм много щастлив, че спрях да реферирам преди 3 години. 

Вижте още интересни материали: 

Обявиха СЪДИЯТА на финала на Евро 2020

След 150 гола: Най-накрая гол от пряк свободен удар на Евро 2020 (ВИДЕО)

ГРОЗНО: Голът на Англия изобщо не трябваше да го има, но не заради дузпата (ВИДЕО) 

Дузпата на раздора: Трябваше ли да има дузпа за Англия (ВИДЕО)

Ето как Стърлинг описа "гмуркането" си срещу Дания на Евро 2020

СНИМКИ: Ето как Кралица Елизабет "изхвърли" Дания от Евро 2020

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички