"L'ÉQUIPE" обяви официално: Въвеждат се 4 големи промени за Златната топка!


"L'ÉQUIPE" обяви официално: Въвеждат се 4 големи промени за Златната топка!
Снимка: Getty Images

2232 0

Френският вестник "L'ÉQUIPE", който издава списанието "France Football", обяви 4 големи промени, свързани с начина, по който ще бъдат избирани бъдещите носители на най-ценната индивидуална награда във футбола - Златна топка!

*Те ще влязат в сила още от тази година!!!

Промяна №1

Тя касае времевата рамка, която се взима под внимание, когато се оценява представянето на даден играч. До този момент се гледаха изявите на футболистите през цялата календарна година, но вече оценките ще се дават само на базата на представянето им през конкретния сезон.

Тоест - Златната топка тази година ще бъде връчена на този, който се е справил най-добре през сезон 2021/22, а не през цялата 2022 година.

*Това означава, че впечатленията от Световното първенство в Катар (21 ноември - 18 декемри) ще се отразят на вота през следващата 2023 година!

Промяна №2

Тя касае подбора на 30-те номинирани за голямото отличие. Досега той се правеше само от "France Football" и вестника "L'ÉQUIPE", но право на глас вече ще имат и посланикът на Златната топка - Дидие Дрогба, както и журналистът, който е бил най-точен в прогнозите си за предходната година.

*През 2022 г. това е виетнамецът Труонг Ан Нгок при мъжете и чехкинята Каролина Главачкова при жените. 

Промяна №3

До този момент в анкетата, която определя носителя на Златна топка участваха 170 журналисти от цял свят, но според организаторите "малките футболни държави, които нямат нито голяма футболна култура, нито историческа легитимност, нито постоянен лесен достъп до наблюдаване на основните състезания" могат "да "паразитират" в гласуването с липсата си на адекватни знания или опит".

Поради тази причината третата промяна касае именно лицата, които ще имат право на глас за крайното класиране. Такъв ще имат само журналисти от държави, които са в Топ 100 на ранглистата на ФИФА, защото така би трябвало да "се подсили нивото на експертиза и ще се ограничат "фантастичните" гласове, за да се придобие легитимност и надеждност".

Промяна №4 

Тя касае критериите и тяхното степенуване, когато се преценяват изявите на даден футболист:

1. "Индивидуално представяне и решителен характер на претендента";

2. "Колективно представяне и резултатите на отбора през сезона";

3. "Класа на футболиста и феърплей".

*Отпада критерият за цялостната кариера на играча, за да може "съревнованието да е открито".

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички