Лионел Меси е взел осмата си "Златна топка" със сериозна преднина пред втория Ерлинг Холанд


Лионел Меси е взел осмата си "Златна топка" със сериозна преднина пред втория Ерлинг Холанд
Снимка: Getty Images

6033 0

Едно нещо е безспорно около тазгодишната "Златна топка". И това е, че надпреварата за нея бе изключително оспорвана. След спечелването на Световното първенство в Катар от Аржентина, то Лионел Меси незабавно се превърна във фаворит за нея. Но конкуренцията, която имаше в лицето на Ерлинг Холанд, а и Килиан Мбапе не бе срещана от години.

С колко бие Меси?

5 дни след церемонията за най-престижната индивидуална награда станаха ясни и с колко точки точно Меси е завършил пред останалите двама. 462 точки са били достатъчни за аржентинеца, за да грабне рекордната си осма "Златна топка". Това е със 105 повече от втория Ерлинг Холанд, който е с 357.

Междувременно, третият в надпреварата, Килиан Мбапе е събрал 270, докато Де Бройне има 100 точки, за да си осигури четвъртата позиция.

92 от 100 държави гласуваха за "Златната топка" и ето как изглежда списъкът:

  • Лионел Меси – 65 гласа

  • Ерлинг Халанд – 21 гласа

  • Килиан Мбапе – 5 гласа

  • Бернардо Силва – 1 глас.

Промяната, която предстои

А след церемонията се появи доста интересна информация относно бъдещето провеждане на церемонията. Функцията за награждаване на "Златната топка" ще премине през промяна, като се очертава ново партньорство. Какво ще се промени?

В награждаването на най-добрия футболист за сезона ще се включи и УЕФА, обявиха от Нион на сайта си. През 2024 година европейската централа ще стане партньор на "Group Amaury", която притежава "France Football" и "L'Equipe", и ще помогне за организирането на церемонията по връчването на най-ценното индивидуално отличие във футбола.

Същевременно, "Group Amaury" ще остане собственик на марката "Ballon d'Or и ще продължи да контролира гласуването. От своя страна УЕФА ще се откаже от церемонията си по връчването на наградата "най-добър играч в Европа", която се провежда от 2011 година насам. А доста сериозен гаф допусна "Франс Футбол" на тазгодишната "Златна топка".

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички