Сериозен гаф на "Франс Футбол" огорчи кавалер на "Златната топка" и украинците в окопите


Сериозен гаф на "Франс Футбол" огорчи кавалер на "Златната топка" и украинците в окопите
Снимка: Instagram

19855 0

Сериозен гаф сътвориха организаторите на "Златната топка" по време на церемонията, в която Лионел Меси получи осмата награда в кариерата си. Те сбъркаха носителя на трофея за 1986 година.

Тогава призът отива в ръцете на украинеца Игор Беланов, но от официалния акаунт на "Златната топка" обявиха Гари Линекер за победител преди почти 40 години. Англичанинът тогава остана на второ място.

Впоследствие публикацията бе свалена, а Линекер реагира с хумор, туитвайки: "Ще я взема. Може ли да ми изпратите трофея, моля?".

Беланов обаче се засегна и написа дълго съобщение до организаторите. Той пише, че мъже от фронта са го питали как е било на церемонията и защо не е бил поканен той, а Линекер.

"Какво става? Започнаха да забравят за нас в Европа ли? Или някой реши да пренапише и футболната история?", пишат войниците до славния футболист на Динамо (Киев).

Украинецът е недоволен и от факта, че от "Франс Футбол" не са му се обадили, за да се извинят и бързо са изтрили сгрешената публикация.

"Искам да Ви напомня, че аз съм Игор Иванович Беланов, носителят на "Златната топка" през 1986 г. Освен мен, в Украйна живеят още двама носители на заслужения трофей: Олег Володимирович Блохин – най-добрият играч на 1975 г., и Андрий Николаевич Шевченко - най-добрият играч за 2004 г..

Миналата година Вие любезно поканихте Андрий Шевченко на церемонията по награждаването, където той изнесе миротворческа реч. Логичната стъпка би била да поканите Олег Володимирович Блохин тази година в знак на уважение към Украйна и историята на украинския футбол", пише Беланов и допълва:

"На цялата световна общественост, редакторите на "France Football", организационния комитет на наградата "Златната топка", ФИФА и УЕФА – искаме да Ви напомним този крещящ факт. За да не забравите. Не забравяйте за футболните ветерани. Не забравяйте за украинските спортисти. Техните семейства. Роднини. Близки.

Все пак Украйна е Европа. А ние, украинците, сме на страната на доброто и светлината. И историята не трябва да се пренаписва. Както беше направено вчера на церемонията по награждаването. С уважение, Игор Беланов". А ето всички носители на "Златната топка" през годините.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички