Кои големи звезди стават свободни агенти през идното лято?


Кои големи звезди стават свободни агенти през идното лято?
Снимка: GettyImages

3377 0

Само след три месеца повече от 50 играчи ще са без професионални договори и всеки клуб ще бъде свободен да ги привлече, без да се налага да плаща такса за трансфер.

В списъка са известни футболисти като двама световни шампиони  - Лионел Меси и Анхел Ди Мария. Последният носител на "Златната топка" Карим Бензема, играчът, избран за третия най-добър играч на Световното първенство в Катар - Лука Модрич, какато и един от най-големите млади таланти в Европа - Мукоко.

Накъде ще тръгне Меси?

Меси е може би най-яркият случай от всички тях. Договорът на аржентинеца ще изтече скоро и няма много индикации, че той ще поднови с ПСЖ. Насър Ал Хелаифи, президентът на френския клуб, публично показа желанието си играчът да поднови след Световното първенство и беше готов да задоволи взискателните изисквания на аржентинската звезда. Едва ли някой друг клуб би платил 41 милиона евро годишно, които 35-годишният Меси печели в ПСЖ. Реалността обаче е, че той не е подписал и може да преговаря с всеки друг клуб.

Любопитният случай с договора на Карим Бензема

Договорът му съдържаше клауза, според която той щеше да го поднови за още един сезон, ако спечели "Златната топка" - какъвто беше случаят - но подновяването не е автоматично и този проблем ще бъде решен в края на сезона, пише AS.

Подновяването на Модрич и Асенсио, както и това на Кроос, също са на дневен ред. Реал Мадрид ще започне преговори през април. Асенсио има сериозни предложения от Англия и Италия и нищо още не е решено. Относно Кроос, германецът каза, че не знае дали ще поднови или ще се оттегли от футбола. Ако обаче продължи да играе, би го направил само за Реал Мадрид и няма да подпише с друг клуб.

Дългият списък със свободни агенти през 2023 г

Френският полузащитник Н'Голо Канте, който пропусна Световното първенство, ще стане свободен агент, след като все още не е подновил договора си с Челси. От Барса вече са попитали за играча и го виждат като заместник на Бускетс. Що се отнася до Де Хеа, той ще може да си тръгне без пари на 30 юни, ако ситуацията се запази. Манчестър Юнайтед има опцията да го поднови за още един сезон, но все още не я е използвал.

Сред другите играчи, които са свободни агенти на 30 юни, има едно име, което кара всички топ клубове в Европа да се ослушват - Юсуфа Мукоко. Нападателят на германския национален отбор е само на 18 години и може да бъде дори да "бъде отнесен до вратата" от Борусия Дортмунд предвид сумата, която предлагат, включително и оферта от Барселона.

През последните години се превърна в нещо като тенденция играчите да чакат договорите им да изтекат, за да договорят следващия си трансфер. Клубовете получават по-малко пари, но агентите вплитат много високи такси и заплати в новите договори. ФИФА наскоро публикува доклада „Посредници в международните трансфери“, в който се посочва, че през 2022 г. клубовете са платили 622 милиона евро за посреднически услуги, което представлява увеличение от 24% в сравнение с 2021 г. Това не е тенденция, това е бизнес. Наскоро пък стана ясно, че Меси не е в топ 5 на най-богатите спортисти.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички