Китайската Суперлига с големи промени, слагат лимит на заплатите от 2020 г.


Китайската Суперлига с големи промени, слагат лимит на заплатите от 2020 г.
Снимка: Getty Images/Gulliver

3318 0

Китайските футболни власти обявиха големи промени, които ще афектират харчовете на клубовете преди сезон 2020, включително намаляване на заплатите на чуждестранни и местни играчи. Чуждестранните футболисти в китайската Суперлига през предстоящия зимен прозорец ще бъдат ограничени до 3 млн. евро печалба след данъците – първият път, в който се въвежда лимит на заплатите в първенството от над десетилетие.

В добавка, таван от 10 млн. юана (1.4 млн. долара) бе поставен върху заплатите на китайските играчи. На клубовете няма да им бъде позволено и да харчат над 1.1 млрд. юана по техните операции през предстоящата кампания, като заплатите няма да надвишат 60% от това количество. „Нашите клубове загубиха много пари и професионалният ни футбол не се ръководи по устойчив начин. Ако не вземем навременни мерки, се опасявам, че ще се стигне до колапс“, заяви президентът на местната федерация Чън Сююен, цитиран от информационна агенция Синхуа.

Новите правила бяха потвърдени след среща на Китайската футболна асоциация и не се разширяват до бонуси, които могат да бъдат платени. Това може да даде на клубовете гъвкавост в преследването на звездни покупки. Клубовете ще имат възможността и да подписват с пети играч от чужбина, с един повече от настоящата бройка, но ще могат да играят със само четири чужденци на терена във всяка среща. Официалните лица стигнаха до тези промени в китайската Суперлига, след като от 2017-насам в първенството пристигнаха играчи като бразилеца Оскар и аржентинеца Карлос Тевес, които получаваха огромни заплати.

По-късно през същата година бе поставено 100% облагане на трансфери на стойност повече от 45 млн. юана, включващи чуждестранни играчи, докато същото условие бе и за местни футболисти, струващи повече от 20 млн. юана. Финансови средства започнаха да се наливат в китайския футбол от частния сектор на страната след идването на власт на Си Дзинпин през 2013. Уелският национал Гарет Бейл бе последната звезда, която бе свързвана с трансфер в Китай след разрива във взаимоотношенията с наставника на Реал Мадрид Зинедин Зидан. Трансферът му Дзянсу Сунин обаче пропадна преди затварянето на летния прозорец.

Китай така и не успява да представи млади таланти, което се отрази сериозно на националния отбор – азиатците не са се класирали за Световно първенство от дебюта си през 2002. В момента представителният тим изпитва затруднения в квалификационната си кампания за Катар 2022, като италианският селекционер Марчело Липи подаде оставка през ноември, а негов заместник все още не е обявен.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички