Карим Бензема е номер 1! "Златната топка" отново е за французин (ВИДЕО)


Карим Бензема е номер 1! "Златната топка" отново е за французин (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

12305 0

Карим Бензема очаквано спечели първата си "Златна топка" на бляскава церемония в центъра на Париж. Това се случи на 17-и октомври 2022-ра година, когато той бе избран пред Роберт Левандовски, Кевин де Бройне и Садио Мане във финалната тройка. На втора позиция завърши именно сенегалецът, докато тройката запълва белгийската суперзвезда! Роберт Левандовски остава четвърти. 

Френският национал изигра невероятен сезон, като постоянно се твърдеше, че той изживява „втора младост“, след като на 34-тодишна възраст стана голмайстор в Ла Лига и Шампионска лига и междувременно имаше огромна роля при спечелването на трофеите от надпреварите с тима на Реал Мадрид. През август той спечели и Суперкупата на Европа след успех над Айнтрахт Франкфурт, въпреки че този турнир не се взима под внимание.

Нападателят вкара 45 попадения и асистира 15 пъти за Реал Мадрид, докато с националния тим на Франция отбеляза 6 пъти и асистира веднъж. Важно е да се отбележи, че Карим Бензема става първият французин, който получава отличието след Зинедин Зидан през 1998-а година. Това е четвъртата „Златна топка“ за Франция.

Нападателят на Реал Мадрид става едва вторият играч след своя съотборник Лука Модрич, който е различен победител в индивидуалната надпревара от Лионел Меси и Кристиано Роналдо в последните 14 години. Очакваше се именно португалецът да награди дългогодишния си съотборник от „кралския клуб“, но той продължи да не посещава събитието след 2017 г. Всъщност самият Роналдо завърши на едва 20-а позиция и записа най-слабото си класиране в последните 17 години.

Ето го и големият момент във вечерта, когато последният французин, печелил "Златната топка", обяви новия носител:

Наградените на церемонията:

Носител на "Златната топка" при мъжете - Карим Бензема (Реал Мадрид)

Награда "Копа" за 2022 г. - Гави (ФК Барселона)

Награда "Сократ" - Садио Мане (Байерн Мюнхен), дебютен победител

"Златната топка" при жените - Алексия Путелас (ФК Барселона)

Награда "Герд Мюлер" – Роберт Левандовски (ФК Барселона)

Трофей "Лев Яшин" - Тибо Куртоа – (Реал Мадрид)

"Отбор на годината" - Манчестър Сити

Официално класиране при мъжете:

1. Карим Бензема

2. Садио Мане

3. Кевин де Бройне

4. Роберт Левандовски 

5. Мохамед Салах

6. Килиан Мбапе

7. Тибо Куртоа

8. Винисиус

9. Лука Модрич

10. Ерлинг Холанд

11. Хьон-Мин Сон

12. Рияд Марез

13. Себастиен Алер

14. Фабиньо 

14. Рафаел Леао

16. Върджил ван Дайк

17. Каземиро

17. Душан Влахович

17. Луис Диас 

20. Кристиано Роналдо - осемнадесет гласа

21. Хари Кейн - четири гласа

22. Трент Александър-Арнолд - два гласа 

22. Фил Фодън - два гласа 

22. Бернардо Силва  - два гласа 

25. Джошуа Кимих - един глас 

25. Майк Менян - един глас

25. Антонио Рюдигер - един глас

25. Жоао Кансело - един глас

25. Кристофър Нкунку - един глас

25. Дарвин Нунес - един глас

Развитие на церемонията по минути:

23:00 ч. - Карим Бензема е големият победител в церемонията за "Златната топка!"

22:50 ч. - Манчестър Сити е обявен за "Отбор на годината"! Букмейкърите предполагаха, че това ще бъде Реал Мадрид, но "кралският клуб" е едва трети след Ливърпул.

22:30 ч. - Първа награда и за възпитаник на Реал Мадрид! Става въпрос за трофея "Лев Яшин", с който бива награден "най-добрият" вратар. Това, разбира се, e белгийският национал Тибо Куртоа! Именно той се превърна и в "Играч на мача" във финала на Шампионска лига, когато направи куп важни спасявания срещу Ливърпул. 

22:20 ч. - Наградата "Герд Мюлер" отива при Роберт Левандовски! Трофеят се присъжда на нападателя, отбелязал най-голям брой попадения на национално и клубно ниво за един сезон! Полякът "счупи" рекорда именно на покойната легенда с екипа на Байерн Мюнхен на клубно ниво! 

22:00 ч. - Алексия Путеяс спечели за втори пореден сезон "Златната топка" при жените! Тя стигна до финала на Шампионска лига с каталунките през миналия сезон, въпреки че го загуби от Лион в Торино. В момента тя е тежко контузена, но заслужи наградата си през изминалия сезон!

21:50 ч. - Награда не закъсня и за Садио Мане! Брилянтният нападател на Байерн Мюнхен и на Ливърпул до лятото се превърна в първия, награден с наградата "Сократ" за Феърплей!

21:42 ч. - Гави е официално първият награден за вечерта! Той печели трофея "Копа", който се връчва на "Най-добрия млад играч" за изминалия сезон! Той бе награден от Феномена Роналдо, а през миналия сезон наградата бе спечелена от съотборника му - Педри. Испанският национал е на 18 години!

21:00 ч. - Появата на една от най-големите звезда в световния футбол предизвика сериозно негодувание на местните запалянковци, които се събраха около входа на съоръжението. Повече за реакцията и настроенията на привържениците спрямо Килиан Мбапе във ВИДЕОТО!

20:45 ч. - В театър "Шатле", където ще се проведе събитието, вече пристигна делегацията на Реал Мадрид, която откъм актуални футболисти е представяна от Карим Бензема и Тибо Куртоа. Именно първият е големият фаворит за "Златната топка"!

19:35 ч. - 28-годишният Себастиел Халер е класиран на 13-а позиция. Той изигра по-голяма част от миналата година с Аякс, като бе трансфериран през лятото в Борусия Дортмунд, но тежко заболяване го извади от терените за дълго време. Позиция по-нагоре бива класиран играчът на Сити - Рияд Марез. 

19:30 ч. - С две позиции пред нидерландеца се нареди съотборника му от Ливърпул - Фабиньо. Той обаче дели позицията с Рафаел Леао от Милан. 

19:00 ч. - 16-о място за Върдил ван Дайк! 

18:55 ч. - С равни гласове на 17-а позиция се нареждат двамата нападатели Луис Диаш и Душан Влахович. С тях е и халфът Каземиро, но на пръв план остана неясен броят на техните гласове, тъй като според споделената информация той бе едва "1", но практически не е възможно предвид позицията им.

18:50 ч. - 20-о място за легендата на футбола - Кристиано Роналдо! Той получава само 18 от номинациите на гласувалите!

18:35 ч. - Хари Кейн остава извън "Топ 20"! Голямата звезда на Тотнъм има 4 гласа. 

18:30 ч. - Междувременно европейският клубен шампион и триумфирал в Ла Лига - Реал Мадрид, изненада феновете си с любопитно видео от пътуването на "белите" звезди към Париж, тъй като в самолета се озоваха и други звездни играчи от близкото минало - Роналдо и Луиш Фиго. 

18:30 ч. - Нова порция информация от Франция - Звездите на Манчестър Сити Бернардо Силва и Фил Фодън заеха 22-а позиция с по две номинации, с колкото е и английският национал Александър-Арнолд. 

18:10 ч. - "Франс Футбол" започна публикуването на първите футболисти, които запълват класацията на "Топ 30" най-добри състезатели за годината. Шестима играчи бяха с равен брой гласове, а първи бе разкрит настоящия играч на Ливърпул - Дарвин Нунес, който до лятото се подвизаваше в Бенфика. 

Уругваецът бе последван от една година по-възрастният стрелец - Нкунку, а след него бяха други наредени двама бранители - Кансело и Рюдигер, национали съответно на Португалия и Германия. Те също имат година разлика, а след това бе избран и първият вратар - Майк Менян. Със същия брой гласове бе и Джошуа Кимих. 

ФАВОРИТЪТ И ГОЛЕМИЯТ ЛИПСВАЩ

Нападателят на Реал Мадрид и Франция Карим Бензема безспорно е фаворит да грабне званието за първи път в кариерата си. Той се наслади на страхотен сезон с клубния си тим, печелейки Ла Лига и Шампионска лига през изминалата кампания. Бензема реализира 27 гола в испанското първенство и 15 в най-престижния европейски клубен турнир, включително хеттрици срещу Челси и Пари Сен Жермен в елиминациите, като финишира като топ реализатор и в двете надпревари.

Аржентинската легенда Лионел Меси, който е рекордьор по отличия със седем, включително последната „Златната топка“ през 2021, не попадна в списъка с номинирани за първи път от 2005-а насам. Петкратният носител на наградата Кристиано Роналдо е сред 30-те номинирани.

Меси и Роналдо завоюваха 13 от последните 14 „Златни топки“ в периода от 2008 до 2021 година. Единственото изключение дойде през 2018, когато призът отиде за хърватския ветеран Лука Модрич.

НАЙ-ДОБРАТА ФУТБОЛИСТКА

На церемонията ще бъде връчена и наградата за Най-добра футболистка. Испанката Алексия Путеяс е настояща носителка на отличието и е сред фаворитките за спечелване на приза и тази година. Победителите в трофея "Лев Яшин“ за най-добър вратар при мъжете и „Трофея Копа“ за най-добър млад играч до 21 години също ще бъдат обявени на церемонията тази вечер. Ето къде можете да гледате церемонията за "Златната топка" НА ЖИВО.

Ето ВСИЧКИ 30 НОМИНИРАНИ при мъжете:

1. Тибо Куртоа

2. Рафаел Леао

3. Кристофър Нкунку

4. Карим Бензема

5. Рияд Марез

6. Каземиро

7. Хюн Мин Сон

8. Фабиньо

9. Килиан Мбапе

10. Мохамед Салах

11. Йошуа Кимих

12. Трент Алекзандър-Арнолд

13. Винисиус Жуниор

14. Бернардо Силва

15. Луис Диас

16. Роберт Левандовски

17. Майк Майнян

18. Хари Кейн

19. Дарвин Нунес

20. Фил Фодън

21. Садио Мане

22. Себастиан Алер

23. Лука Модрич

24. Антонио Рюдигер

25. Кристиано Роналдо

26. Кевин Де Бройне

27. Ерлинг Холанд

28. Върджил ван Дайк

29. Душан Влахович

30. Жоао Кансело.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички