Италия с реални шансове да се класира за Световното първенство в Катар


Италия с реални шансове да се класира за Световното първенство в Катар
Снимка: Getty Images

4654 0

Италия все още може да има място на предстоящото Световно първенство в Катар през 2022 г., ако Еквадор бъде отстранен, сподели италиански спортен деятел.

Бившият член на италианския национален олимпийски комитет Франко Чименти смята, че билетът на европейската страна до Доха е "по-реален, отколкото хората си представят“.

След като загубиха с 1:0 от Северна Македония в полуфиналите на плейофа през март, "адзурите" не можаха да се класират за Световното първенство за втори пореден път.

Въпреки това, настоящият ръководител на италианската голф федерация, все още смята, че четирикратните носители на титли все още имат реална възможност да се борят за пета световна титла през зимата.

" Очевидно Еквадор е използвал играч, на когото не е било позволено да бъде на терена и може да плати за това. Ако това се случи, друга държава трябва да ги замени и правилата на ФИФА гласи, че най-високата страна в класацията на ФИФА трябва да бъде изтеглена, в момента това е Италия.", коментира Чименти

По-рано този месец Чилийската футболна асоциация подаде документация на дисциплинарната комисия на футболния управителен орган, обвинявайки Еквадор, че са допуснали играч, на който не му е разрешено да играе за " Ла Три". Страната заяви, че крилото на южноамериканската страна, Байрън Кастило, е използвал "фалшив акт за раждане, фалшива декларация за възраст и фалшива националност", тъй като е роден в Колумбия, а не в Еквадор, и е по-възрастен от това, което е посочено в неговите документи в Еквадор.

" Практиката на сериозни и съзнателни нередности при регистрацията на играчи не може да бъде приета, особено когато говорим за световно състезание", заяви футболната федерация на Чили в изявление след подаване на жалбата.

Съгласно правилата на ФИФА, пускането в игра на такъв играч може да доведе до загуба или няколко такива. Това нарушение има потенциала да промени напълно резултатите от квалификациите в Южна Америка, като потенциално изхвърли Еквадор от големия турнир и остави едно място отворено за щастлив отбор.

Еквадор завърши четвърти в квалификационната кампания на Катар, спечелвайки един от четирите автоматични билета на континента за Световната купа през ноември.

Твърди се, че „неподходящият играч“ се състезавал в осем мача, включително два пъти срещу Чили.

Чили обаче настоява Еквадор да се откаже от всичките осем квалификационни мача, в които участва Кастило, като противниците печелят автоматично по три точки на мач. ФИФА започна разследване по случая и ако се съгласят, Чили потенциално може да се състезава на Световното първенство.

Но Чили не е единственият отбор, който гледа на потенциалното място.

Според La Repubblica, ФИФА може да направи една от двете опции: Еквадор може да загуби точки, спечелени в мачове, в които играе Кастило, позволявайки на Чили да завърши пред Еквадор в квалификационната група, или да изключи страната и да даде билет за Световното първенство на друга държава .

При това обстоятелство адзурите биха имали шанс, като се има предвид, че в момента държат най-високото класиране на ФИФА.

Президентът на ФИФА Джани Инфантино, обаче, е на друго мнение. Футболният служител отхвърли спекулациите, че Италия може да бъде повикана за Мондиал 2022. "Моля, бъдете сериозни", каза той пред медиите при последното си посещение във Флоренция.

Домакините от Световно първенство 2022, Катар, трябва да играят срещу Еквадор на стадион Ал-Бейт на 21 ноември. Ако ФИФА докаже твърдението на Чили, Еквадор може да бъде заменен с Чили или Италия.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички