Италия победи Турция по исторически начин на старта на Европейското първенство по футбол


Италия победи Турция по исторически начин на старта на Европейското първенство по футбол
Снимка: Getty Images/Guliver

8886 0

Европейското първенство по футбол стартира с класически успех на стадион "Олимпико". Италия успя да победи Турция с 3:0, като за първи път в своята история вкара три попадения на финали на континенталното състезание. Точни за успеха бяха звездите Лоренцо Инсинье и Чиро Имобиле.

Преди тях пък централният защитник на Ювентус Мерих Демирал си бе отбелязал попадение в своята врата. Така за първи път в над 60-годишната история на европейските първенства първият гол в състезанието е автогол. Той падна в 53-ата минута, когато Берарди опита остро центриране, което се спря в тялото на Демирал и влезе в мрежата на турците.

През цялото първо полувреме и в минутите от втората част до този момент "Скуадра адзура" бе по-активният отбор, но така и не успяваше да отбележи, след като южната ни съседка се отбраняваше по много компактен и подреден начин. След първото попадение обаче защитата на Турция тотално рухна и логично последваха още голове.

Освен всичко друго футболистите на Роберто Манчини записаха мач номер 28 поред, в който не записват поражение. Тази серия включва цели 23 победи и едва 5 равенства.

Следващият двубой за Италия ще се състои на 16 юни, сряда. За Турция пък предстои мач срещу Уелс на същата дата. От колко часа ще са мачовете, както и пълната ТВ програма на Европейското първенство по футбол .

Вижте и нашия фоторазказ/галерия от срещата Турция - Италия 

СЪСТАВИ

Турция: Чакър, Челик, Демирал, Союнчу, Йокушлу, Туфан, Караман, Чалханоглу, Язъджъ, Мераш, Йълмаз

Италия: Донарума, Спинацола, Бонучи, Киелини, Флоренци, Жоржиньо, Локатели, Барела, Инсинье, Берарди, Имобиле

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

53' - 0:1! Първият гол на Евро 2020 е факт! Берарди опита остро подаване в противниковото наказателно поле, но топката се отклони в тялото на Мерих Демирал и влезе в собствената му врата.

В минутите след попадението символичните гости достигнаха до още няколко опасни ситуации и бяха близо до това да се възползват от смута, който възникна в защитата на южната ни съседка. Грешките заваляха една след друга, но до ново попадение не се стигна.

66' - 0:2! Спинацола получи добро подаване в наказателното поле и стреля, като Чакър отрази с една ръка. Топката обаче застана на пътя на Чиро Имобиле, който нямаше как да сбърка от тази позиция и откри резутата.

79' - 0:3! Груба грешка на вратаря Чакър, който подари топката на противника. Италианците разиграха бързо и подадоха към Лоренцо Инсинье, който стреля технично отблизо и се разписа за класическия аванс.

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Още в 3-ата минута от срещата се стигна и до първи удар, след като топката бе застигната на самата аутлиния и отклонена към Чиро Имобиле, който опита изстрел от много трудна позиция, като в крайна сметка стреля в аут.

След изминаването на четвърт час от срещата се затвърди впечатлението за териториална доминация за "Скуадра адзура". Италия владееше топката значително повече, но така и не създаде по-опасна атака в този период. Берарди също опита изстрел, този път отдалеч, но той бе блокиран от противников защитник.

В 17-ата минута се стигна и до най-напрегната ситуация в двубоя. Тя завърши с отлично подаване към Лоренцо Инсинье, който бе на добра позиция в наказателното поле. Италианецът опита техничен удар в далечния ъгъл, но меко казано не му се получи и топката излезе в аут.

Само 5 минути по-късно се стигна и до по-опасно положение, което дори изиска намесата на Чакър. Джорджо Киелини бе оставен непокрит в наказателното поле при ъглов удар и успя да отправи нелош удар с глава. Топката обаче бе в обсега на стража, който изби в ъглов удар.

Натискът на символичните гости се засилваше и атаките зачестиха още повече. Чиро Имобиле отправи удар с глава след отлично центриране, но нямаше достатъчно сила в изстрела му, а и топката мина покрай вратата. Турция обаче чакаше своите моменти на контраатака, а в 35-ата минута дойде такъв. Бурак Йълмаз напредна добре и опита меко центриране, но Донарума излезе предвидливо и боксира.

В самия край на полувремето италианците имаха претенции за дузпа за пореден път, като в тази ситуация бяха основателни, тъй като ръката бе твърде далеч от тялото на турския бранител и блокира подаването на Спинацола. Въпреки това от ВАР не посъветваха главния съдия да разгледа ситуацията.

ПРЕДИ ДВУБОЯ

"Скуадра адзура" е големият фаворит в този мач, като турците са определяни за аутсайдер. За Италия обаче няма да е прецедент издънка в груповата фаза на голям формат, а Турция никак не е за подценяване, тъй като се намира във феноменална форма от 6 мача без поражение (4 победи и 2 загуби).

Двата тима се изправят в повторение на първия им мач от Евро 2000, когато южната ни съседка губи с 1:2, но въпреки това съумява да стигне до четвъртфиналите през тази година. Сега мечтае дори за по-голям успех, а фактът, че вкарва поне по 3 гола в последните си 3 мача срещу отбори от топ 20 в ранглистата на ФИФА (1 победа и 2 равенства), ги обнадеждава още повече.

След като Италия се провали и не се класира за Световното първенство по футбол през 2018 година, сега ще се опита да се реваншира по най-добрия начин, като стане европейски шампион. Те вече са били на върха в Европа, след като през 1968 година грабват златото... точно на този стадион - "Олимпико".

Италия е считана за един от фаворитите неслучайно. Споменахме за формата на Турция, но тази на "Скуадра адзура" е още по-впечатляваща - 27 поредни мача без поражение (22 победи и 5 равенства). Те ще опитат да подобрят историческия си рекорд в този аспект от 30 поредни срещи без загуба, записан през 1939 година.

Страната ще гони и друг впечатляващ рекорд. Към момента е в поредица от 8 поредни двубоя, в които не допуска попадение в своята врата. Най-доброто им постижение е от 12 поредни срещи без допуснат гол, който датира от 70-те години на миналия век. Италия има и друго предимство - впечатляващ процент от 80, що се касае победите в Рим по време на финали на големия форум (8 победи и 2 равенства).

Още много любопитни и важни детайли покрай сблъсъка между Турция и Италия.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички