Испания приземи Шотландия, ВАР отмени уникален гол на "гайдарите" (ВИДЕО+СНИМКИ)


Испания приземи Шотландия, ВАР отмени уникален гол на "гайдарите" (ВИДЕО+СНИМКИ)
Снимка: GettyImages

3420 0

Испания тресна с 2:0 Шотландия и си върна за загубата със същия резултат при визитата в Глазгоу. С този успех „Ла Фурия Роха“ отложи празненствата за „гайдарите“, които са много близо до класиране на Евро 2024.

Хората на Луис де ла Фуенте нанесоха първо поражение на „островитяните“, които спечелиха и петте си срещи в Група „А“ от евроквалификациите преди сблъсъка на „Естадио Ла Картуха“ в Севиля. Селекцията на Стив Кларк нямаше поражение в 9 поредни официални мача, като спечели 8 от тях. Иначе „гайдарите“ допуснаха загуби в две контроли от Турция и Англия.

В герои за испанците се превърнаха Алваро Мората и Ойхан Сансет, които донесоха скъпоценния успех. Звездата на Атлетико Мадрид откри резултата в 73-ата минута, а футболистът на Атлетик Билбао узакони победата в 86-ата минута, ознаменувайки дебютния си мач за родината и с първи гол.

Съвсем очаквано домакините доминираха на терена, но шотландците на няколко пъти показаха зъби в предни позиции. Те дори вкараха първи гол в срещата след точно час игра. Тогава Скот Мактоминей стреля феноменално от пряк свободен удар от малък ъгъл отляво и прати кълбото в мрежата на Унай Симон. След преразглеждане от ВАР обаче попадението бе отменено заради засада на Джак Хендри, който и пречеше на стража.

Футболистите на „Ла Фурия Роха“ отправиха общо 18 шута по посока на вратата на Ангъс Гъс, но само 4 от тях бяха в нейните очертания, а веднъж и гредата го спаси след удар на Микел Мерино. Не мина без отменен гол и за испанците. Мората реализира в 38-ата минута, но се намираше в засада.

Малко преди почивката пък шотландците получиха тежък удар. Капитанът им Андрю Робъртсън напусна принудително с травма в ръката.

Шотландия запази първото си място в групата, въпреки че испанците сложиха край на успешната им серия. Гайдарите са с 15 точки. Испания заема втората позиция с 12 пункта, но е с мач по-малко.

Норвегия е на третото място с 10 точки и запази шансове да се пребори за едно от двете места, осигуряващи визи за Евро 2024. В неделя викингите ще приемат селекцията на Луис де ла Фуенте в решителен мач.

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ 

Двубоят започна с отлична възможност за домакините. След около 65 секунди Алваро Мората изведе отлично Феран Торес зад гърба на защитата. Нападателят на Барселона обаче би покрай лявата греда, озовал се сам срещу Ангъс Гън.

Малко след това испанците изпълниха два поредни корнера, но затрудниха вратаря на „гайдарите“.

В следващите минути гостите направиха взе слизания към наказателното поле на „Ла Фурия Роха“. Островитяните показаха, че няма да се дадат без бой.

Домакините постепенно започнаха да разиграват в типичния си стил и се настаниха по-трайно в половината на съперника си. В 17-ата минута Гън изби удар на Микел Оярсабал.

В 34-ата минута Шотландия извади късмет. Защитата блокира удар на Оярсабал, но топката се озова у Микел Мерино, който от малкия пеналт тресна дясната греда на Ангъс Гън.

Топката все пак посети мрежата на шотландците в 38-ата минута. Алваро Мората реализира, но се намираше в засада и попадението не бе зачетено.

Малко преди почивката гостите получиха тежък удар. Капитанът им Андрю Робъртсън напусна терена принудително в 44-ата минута. Звездата на Ливърпул получи контузия на ръката, а на негово място се появи Натан Патерсон.

До паузата хората на Луис де ла Фуенте доминираха на терена, но така и не разпечатаха вратата на Шотландия. Те отправиха общо 10 удара, от които един точен и един в гредата.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

На почивката за домакините влязоха Браян Сарагоса и Фран Гарсия, които дебютираха за „Ла Фурия Роха“. Те се появиха на местата на Микел Оярсабал и Алехандро Балде. Малко след това Сарагоса би над вратата. В 56-ата минута Мората не уцели целта, след като показа отлична техника в пеналта.

В 60–ата минута Скот Мактоминей заби феноменален гол от пряк свободен удар, изпълнен от малък ъгъл отляво. ВАР обаче отмени попадението след преразглеждане и крайно решение на рефера Сердар Гьозюбююк. Причината е, че Хендри се намираше в засада, и избута вратаря Унай Симон.

ГОООЛ! Алваро Мората откри резултата в 74-ата минута. 37-годишният ветеран Хесус Навас, който влезе като резерва, центрира отдясно, а нападателят изскочи от задна позиция и с глава матира Гън – 1:0. Това е 34-ото попадение на Мората с екипа на „Ла Фурия Роха“.

Последва известен натиск на гостите, които обаче не успяха да реализират и да затруднят максимално Унай Симон.

ГОООЛ! Вместо това падна втори гол във вратата на „гайдарите“. Реализира го дебютантът Ойхан Сънсет в 86-ата минута след груба грешка в отбраната на гостите. Той се пребори при прострелно центриране на друга резерва - Хоселу, пращайки кълбото в мрежата за 2:0 и сложи точка на спора.

До края гостите нямаха сили да реализират поне почетен гол и регистрираха първото си поражение в евроквалифиации, с което се сложи край на стопроцентовия им актив.

СТАРТОВИ СЪСТАВИ

Испания: Симон, Карвахал, Льо Норман, Лапорте, Балде, Гави, Родри, Мерино, Торес, Мората, Оярсабал;

Шотландия: Гън, Хики, Портиъс, Хендри, МакКена, Робъртсън, МакГин, МакТоминей, МакГрегър, Кристи, Дайкс;

ПРЕДИ МАЧА

Испания е в серия от 2 победи в квалификационната си група, като в последния си мач разби с 6:0 Кипър. Преди това иберийците триумфираха като победител и в последното издание на Лига на нациите.

„Ла Фурия Роха“ заема второто място във временното класиране. Испанците са с мач по-малко от шотландците и са с актив от 9 точки от 4 срещи.

Шотландия изумява през този квалификационен цикъл.„Гайдарите“ са първи в групата. Те са без грешка - 5 победи от 5 мача и са на върха с 15 точки.

Именно възпитаниците на Стив Кларк нанесоха последното поражение на Испания. „Островитяните“ победиха с 2:0 „Ла Фурия Роха“.

Сега четата на Луис де ла Фуенте ще търси реванш пред своите фенове. Преди поражението в Глазгоу испанците имаха 2 поредни победи над съперника си.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички