Играта, в която се влюбиха милиони, все повече избледнява: Приеха нова промяна във футбола


Играта, в която се влюбиха милиони, все повече избледнява: Приеха нова промяна във футбола
Снимка: Getty Images

2488 0

Одобрена бе поредна промяна, която отдалечава футбола още повече от играта, която накара милиони да се влюбят в нея. Последната промяна, която е приета е свързана с наказанията, които футболистите ще могат да получават по време на мач, а именно временни отстранявания. 

Бордът на Международната футболна асоциация (IFAB) одобри предложението, при което само капитанът на отбора може да се приближи до съдията. Мерките имат за цел да подобрят поведението на футболистите и да повишат уважението към длъжностните лица.

Предложенията бяха подкрепени на годишната бизнес среща на IFAB в Лондон във вторник. Беше договорено също така, че наказанията "за несъгласие и специфични тактически нарушения" трябва да бъдат изпробвани на по-високи нива след успешното им прилагане в масовия футбол.

Експериментът се счита за успешен

"Sin-bins", известни още като временни отстранявания, се изпробват в английския футбол от сезон 2019/20, като участват 31 масови лиги. Приложено единствено като наказание за несъгласие, това означава играч да получи жълт картон и да бъде отстранен от терена за 10 минути. Наказанията се оказаха популярни както сред треньорите, така и сред съдиите и, според Футболната асоциация, доведоха до общо 38% намаление на несъгласието.

Бившият съдия и член на IFAB Пиерлуджи Колина заяви, че сега те могат да бъдат въведени "на професионално ниво.

Наказанието се обозначава с жълт картон, който съдията показва и след това с двете си ръце сочи към страничната линия. При 90-минутен мач играчите, които са се провинили, са наказани за 10 минути, а при по-кратки срещи за 8.

При второ временно отстраняване от игра по време на мач, провинилият се футболист се отстранява от игра за още 10 минути, след което не може да се включи отново в мача. Той обаче може да бъде заменен, ако отборът разполага с резерви. Вратарите са обхванати от това правило и също могат да бъдат временно наказани. В такъв случай друг полеви играч трябва да заеме мястото му. ФИФА пък готви промяна, с която да опита да облекчи играчите и непрестанните контузии.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички