"Чувствам се сякаш се задушавам" - УЕФА и ФИФА тласкат играчите до точка на пречупване


"Чувствам се сякаш се задушавам" - УЕФА и ФИФА тласкат играчите до точка на пречупване
Снимка: Getty Images

2405 0

Изгряващите футболни звезди играят повече минути от всякога, което води до увеличаване на контузиите при състезатели като Гави и Винисиус. А последната международна пауза е поредно доказателство за пренатоварването на играчите.

Оплаквания, които не водят до нищо

Юрген Клоп е наясно, че има репутация на често оплакващ се, особено що се отнася до списъка с мачове, но не може да се отрече, че има голяма доза истина. Преди по-малко от 2 седмици той трябваше да говори за много важната победа над Брентфорд, но той се почувства длъжен да изтъкне факта, че първият мач на Ливърпул след международната пауза ще бъде сблъсък за първото място във Висшата лига с Манчестър Сити.

"Как можеш да поставиш такъв мач в събота от 12.30 часа? Честно казано, хората, които вземат тези решения, не могат да усетят футбола. Това просто не е възможно... Тези два отбора имат вероятно общо 30 международни играчи. И всички южноамериканци ще се завърнат заедно. Взимаме ги от Уругвай, Бразилия, Аржентина, Колумбия - един самолет и след това пристигат тук. Наистина е лудост".

И това е. Независимо дали някой харесва Клоп или не, той е прав: основните ръководители в спорта не изглеждат достатъчно футболно настроени. За тях не става въпрос за емоции, а за пари, което означава, че благосъстоянието на играчите е напълно без значение, пише "Goal".

А това наистина е странно, защото ако играчите са уморени, продуктът страда. Отдавна обаче е ясно, че управляващите  и най-големите телевизионни оператори се интересуват повече от количеството, отколкото от качеството. Повече игри означава повече приходи - толкова е просто.

"Този мач е просто "игра за пари"

Тибо Куртоа го нарече преди няколко години, след като Белгия беше победена от Италия в плейоф за третото място в Лигата на нациите на УЕФА. Мач, който неговите сънародници Еден Азар и Ромелу Лукаку бяха принудени да пропуснат поради мускулна умора.

"Този мач е просто игра за пари и трябва да бъдем честни за това. Ние просто го играем, защото това са допълнителни пари за УЕФА. Вижте колко промениха двата отбора (съставите). Ако и двата отбора бяха на финала, щяха да играят други играчи.

Следващата година имаме Световно първенство през ноември, трябва да играем може би до края на юни отново. Три седмици почивка не са достатъчни, за да могат играчите да продължат 12 месеца на най-високо ниво. Ще се контузим", заяви тогава Куртоа.  За съжаление, той не можеше да бъде по-прав. По-малко от година след като се състезава в Катар, той напусна тренировката на Реал Мадрид в сълзи, след като скъса кръстни връзки.

"Чувствам сякаш се задушавам"

Нелепото решение Световното първенство да се постави в средата на европейския сезон се отрази сериозно на топ играчите. Именно това разкри миналата седмица индексът на контузиите при мъжете в европейския футбол на "Howden" за 2022/23. Играчите топ 5 на лигите, които участваха в Световното първенство в Катар, са се възстановявали средно осем дни повече след турнира в сравнение с преди. И това се дължи главно на огромното увеличение на тежките наранявания на глезена (170%), прасеца/пищяла (200%) и подколянното сухожилие (130%).

А от "FIFPRO", организацията, която представлява професионални играчи, не бяха ни най-малко изненадани. Те бяха посочили още преди Световното първенство да започне, че отборите са имали средно 31 дни време за подготовка преди предходните седем турнира и 37 дни време за възстановяване след това. На играчите обаче бяха дадени средно само седем дни, за да се подготвят физически и психически за Катар 2022 г. И само осем дни, за да се възстановят, преди да подновят своите клубни кампании.

"FIFPRO" впоследствие разкри, че 44% от играчите, участвали в Световното първенство, са изпитали повече физическа умора. А 23% са почувствали повече психическа умора през януари в сравнение с други сезони.

Защитникът на Франция Рафаел Варан дори реши да напусне международния футбол през февруари, докато все още е само на 29 години. „Имаме претоварени графици и играем нон-стоп. В момента имам чувството, че се задушавам".

УЕФА "разбира"...?

УЕФА настоява, че слуша тези оплаквания и ги разбира. Но дали е така?  Бившият хърватски национал Звономир Бобан, който е част от европейската футболна централа, каза пред репортери в Монако през август: "Мога да говоря от моя опит, особено като полузащитник – когато се измориш, това са последните 30 минути на мача. И сега някой идва и добавя още 15 минути! Колко често сме говорили критично за календара и твърде много мачове? Ние не слушаме играчи и треньори... Това е лудост. Прекалено е, така че няма да го правим. Нашите насоки са различни"

Въпреки това си струва да се отбележи, че организацията, която Бобан представлява, вече е решила да разшири Шампионска лига - нейното водещо събитие и най-големият източник на пари. От следващия сезон нататък ще има четири допълнителни отбора (от 32 на 36), два допълнителни мача в груповата фаза и допълнителен плейофен кръг . Всичко това означава увеличение от 64 мача (от 125 до 189).

Ясно е, че ръководните органи отчитат само икономическите ползи, когато правят тези промени във формата - и не се интересуват от спортните последици. Не след дълго ще имаме още едно "зимно" световно първенство – или Суперлига, маскирана като Шампионска лига – защото те наистина не усещат футбола. Те просто искат да експлоатират играта - и нейните играчи.

Но те са достигнали точката на пречупване. От най-добрите млади таланти се иска да играят повече минути от всякога, така че не е чудно, че Гави току-що се огъна под тежестта. Или че Винисиус отново е с тежка контузия...

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички