Гуардиола: Кройф ни научи да разбираме футбола, наследството му е безсмъртно


Гуардиола: Кройф ни научи да разбираме футбола, наследството му е безсмъртно
Снимка: Getty Images/Guliver

1341 0

Старши треньорът на Байерн (Мюнхен) Хосеп Гуардиола отдаде почит на легендата на световния футбол Йохан Кройф, който вчера загуби живота си на 68-годишна възраст.

"Сега ние нямаме възможност да го видим, но неговото наследство остава с нас. Приехме много от него. Някои използват получените знания от него в треньорството, други - в коментаторството.

Ние ставаме треньори, защото Кройф всели в нас идеята, че сме способни да доминираме на терена. Той много ни помогна в това.

В четвъртък моят син Мариус, който не познаваше Кройф, ме попита какво се е случило. Аз му обясних, че Кройф е такъв учител, чиито уроци винаги чакаш с нетърпение.

Синът ми ме попита: "Той като Мерлин ли е?" Той беше един изключителен човек. Казваше ни, че сме играли зле, защото сме бягали прекалено много.

Той вярваше в това, което правеше. Неслучайно Андони Субисарета и Чили Бегиристайн станаха отлични спортни директори. Той ни научи да разбираме футбола. Неговото наследство е безсмъртно.

Неговото наследство не е в завоюваните трофеи. Те са само допълнение към неговите постижения. Йохан промени два клуба - не само Аякс, но и Барселона, а също и националните отбори на Холандия и Испания. Забравете за трофеите.

Аз не успях да постигна в Барселона това, което постигна Кройф. Той промени всичко и спечели всичко. Неговите достижения не можем да ги сравним с нищо", коментира емоционално Гуардиола.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички