Големи легенди, но без "Златна топка": Кои не успяха да грабнат наградата?


Големи легенди, но без "Златна топка": Кои не успяха да грабнат наградата?
Снимка: Getty Images

3994 0

Спечелването на "Златната топка" вероятно е целта на всеки професионален футболист - доказателство за техния успех в най-високото ниво на футбола. Лионел Меси и Кристиано Роналдо доминираха в последните награди, печелейки 14 от последните 15 години.

Тяхното господство означава, че много известни звезди никога не са били смятани за най-добрите в света. И в следващите редове ще разгледаме някои от тези имена.

Златан Ибрахимович

Когато мислите за Ибрахимович, се сещате за безумно талантлив футболист. В продължение на повече от десетилетие шведският нападател е сила, с която трябва да се съобразяват всички, а и има невероятни умения на терена. Той също така спечели множество трофеи, независимо къде е играл.

За съжаление на Ибра, той никога не се е появявал на финал на Шампионска лига - основен фактор, който се брои срещу него през годините. Той игра за някои от най-големите отбори в световния футбол до пенсионирането си през тази година.

Тиери Анри

Легендата на Арсенал и Франция е един от най-добрите играчи, които Висшата лига някога е виждала. Той беше почти неудържим по своето време и трябваше да има не само една "Златна топка". Анри изигра 376 мача за "артилеристите" и отбеляза 228 гола през това време. По време на легендарната си кариера той също игра за Барселона, Ювентус, Монако и Ню Йорк Ред Булс.

Неймар

Странно е да се помисли, че толкова талантлив играч като Неймар никога не е печелил наградата. Бразилската звезда имаше доста критици през годините, но си остава топ нападател, който може да разкъса всяка защита.

Не му достигат само три гола, за да изравни головия рекорд на Пеле за Бразилия и трупа голове за клубния си отбор Пари Сен Жермен. Той отбеляза 105 гола за Барселона и добави още 112 гола за ПСЖ.

Шави и Андрес Иниеста


Испанското дуо е групирано заедно просто защото имаха доминиращо партньорство както за Испания, така и за Барселона. Мнозина смятат, че те са истинската причина Меси да спечели толкова много титли, просто защото дуото го накара да изглежда толкова добре по време на славните дни на Барса.

Шави изигра 767 мача за каталунците и сега е треньор на клуба. Иниеста изигра 674 мача за Барса и все още не се е отказал от футбола. И двамата играчи имат титла от световно първенство.

Луис Суарес

Изпълненията на уругваеца за Ливърпул може би бяха достатъчни, за да му спечелят наградата. Суарес беше в унищожителна форма в Англия, преди да избере да премине в Барселона.

Играта заедно с Меси провали шансовете му да спечели наградата, но нападателят се оказа не по-добър от аржентинския си колега. Суарес също доказа, че е постоянен - независимо къде играе. В Барса той изигра 283 мача и отбеляза 195 гола, в Аякс Амстердам той изигра 111 мача и вкара 69 гола, а в Ливърпул той изигра 133 мача и отбеляза 82 гола.

Джанлуиджи Буфон

Спечелването на "Златната топка" като вратар е много трудно нещо. В легендарната история на приза само един вратар е печелил. Лев Яшин влезе в историята, когато стана първият вратар, спечелил наградата през 1963 г.

Италианският стрелец, Буфон, може би е най-великият вратар, който никога не е повтарял постижението. Той изигра 685 мача за Ювентус и запази 322 сухи мрежи. Освен това има 176 мача за италианския национален отбор.

Паоло Малдини

Подобно на вратарите, защитниците трудно спечелват наградата. Само един защитник, Фабио Канаваро, е печелил наградата през последните две десетилетия.

Малдини, който е сред най-великите на тази позиция, е легенда в Милан. Той има 901 мача за "росонерите" и е играл само за италианския отбор, плюс за страната си.

Серхио Рамос

амос често прави заглавия за безсмисления си подход на терена, но талантът му не може да бъде пренебрегнат. Бившият защитник на Реал Мадрид изигра 671 мача за "Лос Бланкос". Той също така вкара 101 гола за отбора, доказвайки, че знае еднакво как да спира голове и да ги отбелязва. Рамос също беше основна част от испанския национален отбор, доказвайки, че талантът му не се ограничава само до клубния футбол.

Андреа Пирло

Пирло не беше толкова искрящ като някои от другите звезди в този списък, но беше изключително работлив на терена. Италианският плеймейкър вдъхнови много от сегашната група футболисти, доказвайки какъв изключителен талант беше.

Италианската легенда направи над 400 мача за Милан, а също така записа 164 мача в Ювентус. В два отбора, където демонстрира своята стойност. Той спечели наградата Футболист на годината три поредни години, но никога "Златната топка".

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички