"Година по-късно и Стоичков нямаше как да е със "Златна топка": българският късмет (СНИМКА)


"Година по-късно и Стоичков нямаше как да е със "Златна топка": българският късмет (СНИМКА)

18470 0

1994 година остава в историята на българския футбол и това никога няма да се промени. Тогава не просто се е състояло Световното първенство по футбол, на коeто България става 4-та, но и идва най-големият индивидуален успех на българин.

Разбира се, става въпрос за спечелената "Златна топка" от Христо Стоичков. Тогава футболистът на Барселона оставя зад себе си две големи имена в италианската история - Роберто Баджо от Ювентус и Паоло Малдини от Милан.

Това обаче също така е и последната година, в която важи правилото наградата да отива за футболист от Европа. От 1995 година то не съществува и тогава призът отива за Джордж Уеа от Милан.

От френското списание France Football, което връчва ежегодно наградата, неотдавна правят преизчисление. То показва къде е щяло да има различен носител на приза, ако "Златната топка" можеше да се печели от всички играчи още от самото начало.

Така например Пеле би бил победител по този показател в цели седем случаи - колкото към момента е рекордът, тъй като Лионел Меси е печелил толкова пъти наградата. През 1994 година пък призът би отишъл за Ромарио от Бразилия, а не за Стоичков, показва France Football.

A какво накара Христо Стоичков да отсече, че нивото на Мондиал 2022 е слабо?

 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички