Футболният свят скърби: Напусна ни великият бразилски специалист Марио Загало


Футболният свят скърби: Напусна ни великият бразилски специалист Марио Загало
Снимка: Getty Images

3651 0

Бразилското футболно величие Марио Загало почина на 92-годишна възраст. Той бе един от тримата души в историята на играта, които са ставали световни шампиони по футбол и като играч, и като селекционер. Другите двама са Франц Бекенбауер и Дидие Дешан.

Напусна ни великият Марио Загало

Величието на Загало

Загало е двукратен световен шампион като футболист - през 1958 и 1962, а през 1970 г. е треньор на бразилския национален отбор, считан от мнозина за най-добрия в историята на футбола. Загало има пряко участие и за четвъртата световна титла на "Селесао", тъй като през 1994 година има функцията на координатор на отбора, триумфирал в САЩ.

Загало беше единственият жив член на отбора на Бразилия, който вдигна трофея от Мондиал 1958. Като футболист играе само за два тима - Фламенго и Ботафого. С тях има пет шампионски титли на щата Рио де Жанейро. Дебютира за Бразилия чак на 26-годишна възраст, малко преди Световното първенство по футбол в Швеция през 1958 г., но се превръща в неразделна част от отбора и има 37 мача.

Той обаче има впечатляваща 40-годишна кариера като наставник, която започва през 1966-а с Ботафаого, преди да изкара два периода начело на "Селесао" до 1974-а. Работи още във Флуминензе, Фламенго, Кувейт, Ал-Хилал, Васко да Гама и Саудитска Арабия.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Съдът оневини Диего Марадона по обвинение за укриване на данъци.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички