Заслужено! Александър Везенков грабна наградата "Спортист на годината на България"!


Заслужено! Александър Везенков грабна наградата "Спортист на годината на България"!
Снимка: Getty Images

2758 0

Най-добрият баскетболист на България - Александър Везенков, спечели приза "Спортист на годината" за втора поредна година. Играчът на Сакраменто Кингс оглави класирането с безапелационните 1009 точки.

Така той измести прекия си конкурент за върха Григор Димитров, който получи 711 пункта от вота на журналистите. Вторият в историята българин в НБА бе номиниран за номер 1 и от публиката.

С признанието "Отбор на годината на България" се окичиха родните шахматистки, които завоюваха европейската титла. При спортистите с увреждания с успех се поздрави лекоатлетът Християн Стоянов. "Треньор на годината" стана наставникът по плуване Николай Вакареев.

Как изглежда Топ 10?

1. Александър Везенков (баскетбол) - 1009 т. 

2. Григор Димитров (тенис) - 711 т.

3. Петър Мицин (плуване) 

4. Алберт Попов (ски-алпийски дисциплини) - 579 т.

5. Карлос Насар (вдигане на тежести) - 572 т.

6. Нургюл Салимова (шахмат) - 459 т.

7. Боряна Калейн (худ. гимнастика) - 301 т.

8. Йоана Илиева (фехтовка) - 269 т.

9. Стилияна Николова (худ. гимнастика) - 138 т.

10. Александър Николов (волейбол) - 129 т.

Награждаването

Десетото място със 129 точки зае волейболистът на Лубе Александър Николов. Неговата награда взе баща му Владислав Николов. Девета е гимнастичката Стилияна Николова, която грабна бронзовия медал в многобоя от Европейското първенство. Зад нея застана състезателката по фехтовка Йоана Илиева, станала 3-та на Световното първенство.

Едно от "Златните момичета" на България и европейска шампионка - Боряна Калейн, зае седмата позиция. Шеста стана родната шахматистка Нургюл Салимова.

*Лекоатлетът Християн Стоянов, който стана световен шампион за втори път, бе награден с приза "Спортист с увреждания". Той грабна 403 точки от журналистическия вот.

Обратно към гласуването за "Спортист на годината", където българската сензация във вдигането на тежести Карлос Насар спечели петото място. Четвъртата позиция бе отредена за Алберт Попов.

*Призовото място в борбата за "Отбор номер 1 на България" с 940 точки завоюва националният ни отбор по шахмат за жени. Те спечелиха първата европейска титла в историята за страната ни.

*С отличието "Треньор на България" се окичи наставникът по плуване Николай Вакареев, който събра 115 точки от вота на медиите.

Именно неговият възпитаник Петър Мицин влезе в челната тройка на класирането за "Спортист на годината". Той стана европейски и световен шампион за юноши в плуването.

Сребърното отличие остана за най-добрия ни тенисист Григор Димитров, който направи истински фурор в края на миналата година. Със 711 точки той остана подгласник на големия победител в анкетата Александър Везенков.

Баскетболист номер 1 на България спечели наградата за втори път. Състезателят на Сакраменто Кингс стана вторият ни сънародник, играл в НБА. Той оглави класацията безапелационно с 1009 точки. Именно Везенков грабна отличието и при вота на феновете.

Преди церемонията

Спортист №1 за изминалата 2023-та година става ясен в първата седмица на новата година. Той ще бъде определен от 107 спортни журналисти, които са представители на общо 43 медии.

Вече стана ясно подреждането от 11-то до 22-ро място. То бива оглавено от лекоатлета Божидар Саръбоюков, който със 112 точки оглавява втората десетка.

Ето как изглежда тя:

11.Божидар Саръбоюков (лека атлетика) - 112 т.

12.Едмонд Назарян (борба) - 110 т.

13.Ивет Горанова (карате) - 94 т.

14.Владимир Зографски (ски скокове) - 70 т.

15.Мими Христова (борба) - 64 т.

16.Калина Бояджиева (кикбокс/таекуондо) - 50 т.

17.Станимира Петрова (бокс) - 49 т.

18.Ангел Русев (вдигане на тежести) - 40 т.

19.Светлана Станева (бокс) - 37 т.

20.Белослава Кръстева (шахмат)- 36 т.

В челната десетка безспорните фаворити са трима - Григор Димитров, Александър Везенков и Карлос Насар. Освен тях, място там намират също Алберт Попов (ски-алпийски дисциплини), Александър Николов (волейбол), Боряна Калейн (художествена гимнастика), Йоана Илиева (фехтовка), Нургюл Салимова (шахмат), Петър Мицин (плуване) и Стилияна Николова (художествена гимнастика).

Останалите награди

Отличия също ще бъдат раздадени и в категориите "Отбор на годината", Спортист с увреждания" и "Треньор на България". В първата претенденти за приза са Лудогорец, националният отбор по волейбол до 21 години, ансамбълът по художествена гимнастика и шахматистките ни.

Във втората съревнованието е между Александър Асенов (лека атлетика), Георги Пеев (алпинизъм/плуване), Георги Иванов (баскетбол), Ружди Ружди (лека атлетика) и Християн Стоянов (лека атлетика).

А в третата петима треньори спорят за върха. Това са Живко Жеков (шахмат), Ивайло Борисов (ски), Илиaн Илиев (футбол), Николай Вакареев (плуване) и Петър Арнаудов (шахмат). Ще бъде връчена и награда "Избор на феновете".

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички