ФИФА предложи задължително майчинство за бременни жени футболисти


ФИФА предложи задължително майчинство за бременни жени футболисти
Снимка: Getty Images/Guliver

1296 0

ФИФА ще въведе нови правила за защита правата на жените футболисти, включително задължително майчинство, обявиха от Международната футболна федерация. Предложените правила включват задължително майчинство в рамките на 14 седмици, в минимум от 2/3 от заплатата на играча по договор и гаранция, че „нито една жена футболист няма да пострада от липса на облага в резултат на това, че е станала майка“.

Планираните регулации добавят, че при завръщането си във футбола след майчинство, клубовете трябва „да реинтегрират състезателките и да осигурят адекватна медицинска и физическа подкрепа“. Правата на женските футболисти в договорите им вече бяха покрити от съществуващите регулации за всички футболисти, но промените целят адресирането на специфични опасения за жените футболисти и са разглеждани като базисен минимум, който може да бъде въведен във всички страни.

„Опитвайки се да ускорим професионализацията на женския футбол, изключително важно е да еволюираме и да се адаптираме към законовата рамка във футбола по същото време. Това е много добър пример. Искаме да видим повече жени, които да изкарват прехраната си чрез футбол, като същевременно имат личен живот и са майки. Важно е да гарантираме необходимата регулаторна рамка, за да предпазим тези жени“, каза оперативния директор на ФИФА за женския футбол Сарай Беърман.

Новите правила целят и адресирането проблеми за работата на националните селекционери. До момента, договорите на наставниците са обект на същите регулации като тези на играчите, но ФИФА иска да въведе специфичен език за справяне с правата на треньорите.

„Целта е да предпазим договорната стабилност, да постигнем по-широка прозрачност и да гарантираме, че треньорите получават навреме своите финансови възнаграждения“, споделиха от ФИФА в свое изявление. Наскоро ФИФА се намеси и в работата на ВАР, като призова за любопитна промяна (подробности вижте тук).

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички