Отборът от "втора ръка", който засрами американските мъже и подчини женския футбол


Отборът от "втора ръка", който засрами американските мъже и подчини женския футбол
Снимка: Getty Images/Guliver

7898 0

Вчера вечерта националният отбор на САЩ спечели Световното първенство за жени, провело се във Франция. Това не е изненада за онези, които се интересуват от женски футбол и следят изявите на Алекс Морган и компания. Този материал е за тези, които не се интересуват и не следят. Поне до старта на надпреварата. Той дава малка представа за това защо Щатите не само спечелиха шампионата, но защитиха титлата си от 2015 година и разкрива любопитни факти за този пламенен и борбен отбор, който в момента се радва на по-голяма популярност и любов в родината си от мъжкия футболен тим.

1. Женският национален отбор на САЩ е най-успешният в историята на този спорт. Американките спечелиха 4 световни титли, което е и главната разлика между тях и мъжкият национален отбор, чието най-голямо постижение е третото място на Мондиал 1930, първият в историята. Жените на Щатите триумфират през 1991, 1999, 2015 и 2019 година.

2. На шампионата във Франция САЩ е отборът, вкарал най-много голове - 25. Впечатляваща е разликата между тях и втория в класацията - Англия. Възпитаничките на Фил Невил са вкарали почти наполовина по-малко - 13 попадения. Голмайсторките на първенството са Меган Рапино и Алекс Морган с по 6 попадения.

3. Голяма част от тези голове бе реализирана в един мач - срещу Тайланд, завършил с успех с 13:0 за американките. Герой на тима е Алекс Морган, която вкарва пет пъти в мача. Това е втората им най-резултатна победа в историята, първото място се държи от победата с 14:0 над Доминиканската република. Но мачът срещу Тайланд все пак влиза в историята - като най-резултатната победа в историята на световните първенства.

4. Американският отбор е съставен от високообразовани играчи. 21 от 23-те футболистки на Джил Елис са с университетски дипломи.

5. САЩ е отборът и с най-опитен състав на Мондиала - момичетата имат общо 1893 мача. Осем от тях вече са преодолели границата от 100 мача за тима: Карли Лойд, Алекс Морган, Беки Сауербрюн, Меган Рапино, Тобин Хийт, Кели О'Хара, Кристен Прес и Али Крийгър. Лойд и Морган минаха и една друга сериозна бариера - 100 гола за националния тим.

6. Отборът на САЩ е съставен на 100% от играчи от американската лига (NWSL). Това е единствената страна, в която няма "легионерки". Близо до тях по брой собствени кадри са Китай и Италия - те имат по един легионер. Цели 72 футблоистки на Световното пък играят в Америка - 23 са в САЩ, 13 в тима на Австралия, 13 от Канада и 10 момичета от Ямайка.

7. На Осми март 2018 година женският национален отбор на САЩ изпрати колективен иск до Футболната федерация на страната. Те се жалваха от полова дискриминация. Момичетата твърдят, че им се плаща доста по-малко, отколкото на мъжете, въпреки че се представят по-добре. Въпреки че през 2015 г. станаха световни шампионки. След триумфа, тогава в Канада, жените получават бонус от 1,7 млн. долара, а година по-рано мъжкият тим, отпаднал на 1/4-финалите на Мондиал 2014, получава 5,4 млн. долара.

Според "The New York Times", отношението към женския тим като цяло е по-лошо - не им позволяват чартърни полети, пращат ги да играят на изкуствени терени и дори им дават по-малко командировъчни и по-лошо медицинско обслужване. Водещите играчи в женския тим пък получавали от 60 до 10% от заплатите на мъжете, играещи на техните позиции.

8. Най-високоплатената футболистка в света е американка - Алекс Морган. тя играе във Висшата лига и получава над 3 милиона долара годишно. Алекс е и в топ 5 на най-красивите в своя спорт.

9. Отборът е воден от "желязната лейди" на женския футбол Джил Елис. На 7 юли тя влезе в историята като втория треньор в историята на футбола, спечелил два пъти Световно първенство. Първият, успял да го направи, е Виторио Поцо - под негово ръководство Италия побеждава на Мондиал 1934 и 1938. Така че тя е първата жена, постигнала това. Елис бе избрана за най-добър треньор в женския футбол от ФИФА, като печели 42,98% от гласовете. Родената в Англия треньорка е хомосексуална и е щастливо женена за Бетси Стивънсън от 2013 година.

10. САЩ успя да спечели шампионата на планетата, радвайки се на рекордна публика. Организаторите на турнира разкриват, че на стадиона в Лион са присъствали над 20 000 фенове от САЩ и 5000 от Холандия. "Стадионите на турнира бяха пълни. Средно 74% от тях се пълнеха на мач, бяха изкупени 1 170 000 билета или средно по 21 000 зрители на всеки от 51-те мача. двубоите във Франция са били гледани и от 12 милиона телевизионни зрители.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички