ФИФА обяви решението си: Големият футбол бавно, но сигурно напуска Русия


ФИФА обяви решението си: Големият футбол бавно, но сигурно напуска Русия
Снимка: Getty Images/Guliver

2277 0

Военният конфликт между Русия и Украйна продължа да дава отражения на всички нива в спорта и след като Полша, Швеция, Чехия и Англия вече потвърдиха, че не желаят да играят срещу руския национален отбор по футбол в бъдеще, световната централа ФИФА също излезе със свое решение по казуса!

Централата заявява, че на територията на Русия няма да се провеждат никакви футболни турнири, а домакинствата на руските отбори ще се играят на неутрален терен. И още - подобно на практиката от последните две Олимпиади, името "Русия" се заменя с "Футболен съюз на Русия" (по време на Летните и Зимни Игри руснаците се състезаваха под неутрален флаг и с името "Руски олимпийски комитет").

На този етап Русия все още не е изключена от нито един турнир, но това може да се промени...

Ето какво точно написаха от ФИФА:

"На територията на Русия няма да се провеждат никакви футболни турнири, а домакинските срещи на местните отбори ще се провеждат на неутрален терен. Отборите, които представляват Русия на международната сцена, ще се състезават под името "Футболен съюз на Русия", а не "Русия".

Няма да се използват флага и националния химн на Русия в мачовете, в които участва Футболния съюз на Русия. Междувременно ФИФА ще продължи своя диалог с МОК, УЕФА и другите спортни организации, за да прецени дали са нужни допълнителни мерки или санкции, включително и евентуално изключване от турнири. Тази мярка може да бъде наложена в бъдеще, ако ситуацията не се промени бързо.

С оглед на предстоящите квалификации за Световното първенство, ФИФА взе под внимание позициите, изразени от полската, чешката и шведската федерация и в момента водим диалог с тях. Ще продължим да търсим приемливо за всички решение. Нашите мисли остават с всички, засегнати от тази шокираща и притеснителна ситуация".

*Всичко за конфликта между Русия и Украйна и отраженията, които дава в спорта, можете да откриете в специалната страница на SportLive.bg!

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички