Швейцария и Уелс не се победиха, ВАР с първа ключова намеса на Европейското първенство по футбол


Швейцария и Уелс не се победиха, ВАР с първа ключова намеса на Европейското първенство по футбол
Снимка: Getty Images/Guliver

8043 0

Вторият двубой от Европейското първенство по футбол не излъчи победител, след като отборите на Уелс и Швейцария не се победиха на Олимпийския стадион в Баку и завършиха при равен резултат - 1:1, разделяйки си втората позиция в група А. Там лидер е Италия с 3 точки, а Турция е последна с 0 пункта.

Символичните гости от Швейцария сякаш могат да съжаляват повече за изпуснатите 3 точки, тъй като през почти целя двубой бяха по-активният отбор на терена и създадоха повече опасни ситуации. Те обаче не съумяха да спечелят и прекъснаха серията си от 6 поредни победи.

"Драконите" от своя страна успяха да измъкнат точката, след като се оказаха изоставащи в резултата едва 4 минути след началото на второто полувреме. Преди това те бяха удържали своя съперник през първите 45 минути. Чак след получения гол Уелс тръгна да атакува по-активно и създаде няколко опасни ситуации, дошли след статични положения.

Именно такова им донесе радост четвърт час преди края на срещата, когато изпълниха заучено ъглов удар, а топката бе центрирана към Кийфър Мур, който умело отигра с глава и не остави шансове на Зомер (74').

До края на мача швейцарците все пак опитаха отново да излязат напред в резултата и да спечелят, като дори стигнаха до попадение в 85-ата минута, когато Гавранович отправи много красив удар и вкара. Голът обаче бе отменен след първа намеса на ВАР на Европейското.

СЪСТАВИ

Уелс: Уорд, Дейвис, Родон, Алън, Рамзи, Мур, Робъртс, Морел, Мефан, Джеймс, Бейл

Швейцария: Зомер, Мбабу, Елведи, Аканджи, Емболо, Джака, Родгигес, Шар, Фройлер, Шакири, Сеферович

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

В първия четвърт час игра символичните гости от Швейцария контролираха топката почти през цялото време (близо 75%), но така и не успяха да създадат чисто голов положение. Уелс пък търпеливо изчакваше своите шансове на контраатака.

Такъв дойде в 15-ата минута, когато от фланга Дан Джеймс центрира към Кийфър Мур, който се извиси чудесно във въздуха и стреля с глава в далечния ъгъл. Тогава обаче Ян Зомер направи крачка назад и успя да отскочи, за да избие с една ръка в ъглов удар, записвайки страхотно спасяване.

В 21-ата минута швейцарците създадоха първата си опасна ситуация и отговориха подобаващо. Фабиан Шер получи центриране от ъглов удар на първа греда и опита техничен изстрел с пета. Вратарят на "драконите" Уорд обаче успя да отрази с крак.

6 минути по-късно Сеферович си създаде още по-добро положение, след като получи топката в наказателното поле, гърдира я добре, след което се обърна и моментално шутира. Ударът му на около метър от страничния стълб.

До края на частта символичните гости имаха още няколко добри възможности за отбелязване на попадение и останаха по-активният тим. Сеферович се отличи с още една добра ситуация, в която обаче отново стреля над вратата.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

Още в първите минути от частта символичните гости имаха най-чистата си възможност от началото на срещата, след като Емболо се откъсна по отличен начин чрез своята скорост и остана само срещу Уорд. Стражът обаче отрази и изби в ъглов удар.

49' - 0:1! Именно от последващото изпълнение на корнера Емболо успя да засече с глава центрирането, надигравайки охраняващия го футболист, и даде аванс за своя отбор.

След полученото попадение Уелс започна да атакува по-често и да търси изравняването, като не бе толко далеч от него след изпълнения на статични положения. Все пак Швейцария продължаваше да атакува опасно и можеше да удвои аванса си в 65-ата минута, когато Емболо се оказа в наказателното поле и опита технично да намери далечния ъгъл, но изстрелът му мина с малко покрай вратата.

74' - 1:1! Добрите ситуации за "драконите" след статични положения продължиха и това доведе до резултат. Заучено изпълнение на ъглов удар и подаване към Кийфър Мур, който майсторски стреля с глава и изравни.

В 85-ата минута Гавранович успя да се разпише с едно докосване от въздуха след получено подаване. Хубавото му изпълнение обаче бе отменено правилно заради засада.

ПРЕДИ ДВУБОЯ

След героичното достигане до полуфиналите на Евро 2016, Уелс пристига за едва третото участие в историята си на голям турнир, като ще опита отново да разбие прогнозите и залозите, след като бе тотално отписан за турнира. "Драконите" са на 17-о място в ранглистата на ФИФА.

Загрявката преди Евро 2020 не беше особено добра за отбора, като завърши наравно 0:0 у дома с Албания, като така са спечелили само 2 от последните си 5 мача (+ 1 равенство и 2 загуби). Ако разширим периода за формата им обаче и погледнем в последните им 20 срещи, то те имат 11 победи, 5 равенства и 4 загуби, което е сравнително добро постижение.

Уелс се среща с Швейцария за първи път през 1949 година, а оттогава британците имат 2 победи и цели 5 поражения срещу този съперник. Тревожен факт е и че последният им успех срещу отбор от топ 15 на ФИФА идва преди 5 години - през юли 2016 година (3:1 над Белгия).

Швейцария пък пристига в Баку в серия от 6 поредни победи и страхотна форма. В последния си мач преди турнира спечелиха впечатляваща победа със 7:0, която със сигурност е повдигнала настроението и самочувствието в отбора, тъй като е най-голямата им победа от октомври 2015 година насам (когато печелят със същия резултат).

В откриващите си мачове на европейски първенства Швейцария показва колеблива форма и има 1 победи, 2 равенства и 1 загуба. Страната е без победа в последните 10 мача срещу отбори в топ 18 на ФИФА (има 4 равенства и 6 загуби - включително изпълнения на дузпи).

Любопитен факт е, че има цели 5 червени картона в последните 7 мача на Уелс. В тях се дават и средно по 3 жълти картона.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички