Гол в 121' попари Швеция и прати Украйна на исторически 1/4-финал на Евро 2020


Гол в 121' попари Швеция и прати Украйна на исторически 1/4-финал на Евро 2020
Снимка: Getty Images

22591 0

Отборът на Украйна се класира на исторически първи 1/4-финал на Евро 2020, след като отстрани Швеция в изключително драматичен осминафинален сблъсък от надпреварата. След продължения възпитаниците на Андрий Шевченко надвиха шведите с 1:2 с победно попадение, реализирано в 121-вата минута на двубоя!

В редовните 90 минути двата отбора си размениха по един гол, като първи откриха резултата украинците с гол на Олександър Зинченко в 28-ата минута. В края на първата част обаче редовният голмайстор на Швеция Емил Форсберг изравни.

През втората част Форсберг на два пъти уцели гредата, а Сергей Сидорчук пък разтресе вратата на Швеция. В крайна сметка се стигна до продължения, в които шведите останаха с човек по-малко. Брутално нарушение на Маркус Даниелсон му донесе директен червен картон.

Числовото преимущество помогна на украинците, които с финален щурм стигнаха до победата, избягвайки "рулетката" на дузпите. В 121-вата минута златната резерва Артьом Довбик се разписа и класира Украйна за 1/4-финалите, където тимът ще се изправи срещу Англия.

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

След 11 минути игра Андрий Ярмоленко се понесе към наказателното поле, за да достигне до пас и да нанесе удар към левия ъгъл на врата. Робин Олсен обаче внимаваше и го отрази с добро спасяване. Осем минути по-късно пък Александър Исак опита да застраши вратата на Украйна, но стреля встрани от целта.

В 28-ата минута Украйна излезе напред в резултата. След постепенна атака по десния фланг последва центриране на далечната греда към Олександър Зинченко, който с плътен удар прати топката в далечния ъгъл на вратата на Олсен - 0:1!

В 43-ата минута Швеция стигна до изравнителен гол. След много хубава атака топката стигна до Емил Форсберг, който веднага опита удар от дистанция. Изстрелът му рикошира в противников играч и се насочи неспасяемо към вратата на Украйна - 1:1!

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

Десет минути след подновяването на играта Швеция и Украйна си размениха по две страхотни ситуации за гол. Първо Сергей Сидорчук застраши вратата на шведите, след като негов удар разтресе гредата. Минута по-късно и другата врата се разтресе, след като Емил Форсберг също нацели греда.

В 69-ата минута Емил Форсберг отново разтресе вратата на Украйна. Форсберг "навърза" няколко украинци един след друг, след което опита удар от границата на пеналтерията, който "кацна" върху напречния стълб на вратата на символичните гости.

До края двата отбора не успяха да създадат достатъчно добри ситуации, от които да реализират победен гол, с което мачът влезе в продължения.

ПРОДЪЛЖЕНИЯ

В 98-ата минута Швеция остана с човек по-малко на терена. Маркус Даниелсон получи директен червен картон за изключително грубо нарушение срещу противник. Резервата Артьом Безедин беше потърпевшият от нарушението, като малко след това той бе заменен от Виктор Циганков.

Числовото преимущество оказа своето влияние и в самия край на срещата Украйна измъкна победата. В 121-вата минута Олександър Зинченко подаде към резервата Артьом Довбик, който вкара "златен гол" за своя отбор - 1:2!

ПРЕДИ СРЕЩАТА:

Швеция разполага с по-класния отбор, който доказа, че не е за подценяване още в груповата фаза, където изпревари Испания за първото място. Сега обаче шведите се изправят срещу мотивирания отбор на Украйна, който вече пренаписва футболната история на страната, след като за пръв път излиза от груповата фаза на европейско първенство.

Олександър Зубков и Денис Попов са под въпрос за Украйна. След поражението от Австрия селекционерът на украинците Андрий Шевченко ще трябва да помисли какво да подобри, за да подобри играта на отбора. В състава на Швеция единствената въпросителна е кой ще партнира на Александър Исак в атака.

СТАРТОВИ СЪСТАВИ

Швеция: Олсен; Лустиг, Линдельоф, Даниелсон, Аугустинсон; С. Ларсон, Екдал, Олсон, Форсберг; Исак, Кулушевски

Украйна: Бущан; Караваев, Забарний, Кривцов, Матвиенко; Степаненко, Сидорчук, Зинченко; Шапаренко, Ярмоленко, Яремчук

ВСИЧКО, КОЕТО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ ЗА МАЧА ШВЕЦИЯ - УКРАЙНА НА ЕВРО 2020

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички