Италия с голяма заявка на Европейското първенство по футбол: Класически успех и над Швейцария


Италия с голяма заявка на Европейското първенство по футбол: Класически успех и над Швейцария
Снимка: Getty Images/Guliver

7922 0

Италия записа още една класическа победа на Европейското първенство по футбол, след като надделя с 3:0 и над Швейцария и продължи серията от цели 28 мача без поражение. Успехът отново дойде на "Олимпико" в Рим, а този път в герой се превърна играчът на Сасуоло Мануел Локатели, който вкара два гола. С едно попадение се отчете и Чиро Имобиле.

"Скуадра адзура" събра 6 точки след първите си две срещи в група "А" на турнира. "Кръстоносците" остават на 3-та позиция с 1 точка - 2 по-малко от Уелс. На последно място е Турция с 0 пункта от 2 двубоя.

Така Италия си гарантира продължаване към елиминациите по един или друг начин, а освен това се доближи до голям рекорд - ако не допусне попадение в още една среща, ще повтори постижението си от 30 поредни мача без инкасиран гол.

Швейцария пък затвърди традицията да играе кошмарно на италианска земя, като вече има 19 поражения, 5 равенства и само една победа, а освен това вече в последните си 5 срещи на европейски финали няма записан успех.

В последните срещи от тази група Италия ще посрещне Уелс на същия стадион, докато Швейцария играе срещу Турция на "Олимпийския стадион" в Баку. И двата мача са в неделя, 20 юни, от 19:00 часа българско време.

СЪСТАВИ

Италия: Донарума, Ди Лоренцо, Бонучи, Киелини, Спинацола, Барела, Берарди, Жоржиньо, Локатели, Инсинье, Имобиле

Швейцария: Зомер, Мбабу, Елведи, Аканджи, Родригес, Емболо, Фройлер, Джака, Шар, Шакири, Сеферович

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

52' - 2:0! Швейцарците излязоха мотивирани за бърз гол, но вместо това получиха такъв. Голмайстор отново стана Локатели, който получи топката на границата на наказателното поле, не бе срещнат от противникови играчи и стреля от средна дистанция, без да оставя шансове на Зомер.

В 64-ата минута гостите стигнаха до най-чистата си ситуация и съответно първия си точен изстрел в срещата. Цубер получи отляво и опита удар от близка дистанция, но Донарума бе на точното място и успя да спаси.

10-ина минути по-късно пък Имобиле бе изведен от Бонучи зад отбраната на Швейцария. Нападателят напредна, но ударът му от наказателното поле бе твърде слаб и твърде неточен.

89' - 3:0! И Имобиле се записа сред голмайсторите. Грешка при изнасянето на топката за гостите и топката се озова в нападателя, който не се поколеба и стреля от границата на наказателното поле. Зомер стигна до топката, но въпреки това не успя да я насочи извън очертанията на своята врата.

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

В 10-ата минута се стигна до първата по-интересна ситуация в срещата. Спинацола проби добре отляво и поднесе топката на главата на Чиро Имобиле, който бе на страхотна позиция, но ударът му с глава бе твърде неточен.

В 19-ата минута Джорджо Киелини се пребори физически след изпълнение на ъглов удар и след това дори вкара. След преглед на ситуацията с ВАР обаче се забеляза минимално докосване на топката до ръката му при единоборството, заради което голът бе отменен. 

Самият Киелини бе принудително заменен само няколко минути по-късно от Ачерби.

26' - 1:0! Този път грешка няма! "Скуадра адзура" излезе напред в резултата и голът нямаше защо да бъде отменен. Берарди получи страхотно подаване от центъра на Локатели и направи още по-страхотен пробив, за да намери отново Локатели, който вече бе в наказателното поле и вкара от непосредствена дистанция.

След гола и Лоренцо Инсинье имаше добра възможност да отбележи, но техничното му изпълнение бе спряно пред вратата. Италианците имаха още няколко добри шанса за гол, но вратарят Зомер и защитниците пред него се справиха стабилно.

ПРЕДИ ДВУБОЯ

Италия влиза в мача след първа победа с 3 гола - никога преди тимът не бе вкарвал повече от 2 попадения на финали на европейски първенства и освен това увеличи процента си на победи в Рим на 81,82% (9 победи и 2 равенства).

А ако днес срещу Швейцария не допусне гол, "Скуадра адзура" ще се доближи на една среща от рекрода им за всички времена за серия от мачове без допуснато попадение, който е 30.

След равенството си на откриването пък Швейцария вече е записала реми в последните си 4 срещи от европейски първенства. Ако продължат в този дух, могат да се превърнат в едва втория отбор, който е завършвал наравно във всичките си 3 мача от груповата фаза на европейско.

Швейцарците са печелили на италианска земя само веднъж от 24 срещи (5 равенства и 18 загуби), като успехът дойде точно на този стадион през 1982 година. Негативен за тях е и фактът, че са загубили 4 от последните им 6 мача срещу страни в топ 10 на ФИФА (останалите 2 мача са равенства).

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички