Стената на Швеция спря армадата на Испания в група E от Европейското по футбол


Стената на Швеция спря армадата на Испания в група E от Европейското по футбол
Снимка: Thanassis Stavrakis - Pool/Getty Images

6179 0

Програмата на четвъртия ден на Европейското първенство по футбол приключи със сблъсъка от група E между отборите на Испания и Швециякойто завърши при резултат 0:0. "Ла Фурия" доминира през по-голямата част от срещата, но след куп пропуски така и не успя да порази вратата, пазена от Робин Олсен. Най-чистото положение дойде в 41-ата минута, когато Алваро Мората пропусна сам срещу вратаря.

Шведите също имаха своите положения, като с пропуски се отличиха Александър Исак и Маркус Берг, но през втората част скандинавският тим игра подчертано дефанзивно и намесите на вратаря Олсен и защитата успяха да донесат точката.

Така в група Е лидер е Словакия с 3 точки, а Испания и Швеция имат по една. Полша няма спечелена точка.

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

В третата минута Лустиг изчисти опасно центриране. Испания продължи да натиска чрез включванията на Жорди Алба от левия фланг и стигна до няколко корнера още в първите минути на срещата. Педри центрира от корнер, топката стигна в Дани Олмо, но ударът беше далеч от целта.

В 13-ата минута Алваро Мората беше изведен на добра позиция, като останаха съмнения за засада. Въпреки това шведската отбрана се справи. Испания разиграва топката, докато скандинавците разчитат повече на отбранителен футбол в първите 15 минути на срещата. В 16-ата минута Олмо получи центриране отдясно, но Олсен изби в корнер.

В 22-ата минута Швеция опита да организира атака чрез дълъг тъч. Емил Форсберг стигна до топката, но ударът му беше прекалено далеч от целта. Три минути по-късно Феран Торес опита центриране, което не стигна до никого.

Към 26-ата минута Испания владее топката през 81% от времето. Резултатът обаче е още 0:0. В 29-ата Олмо пусна трудна топка към Коке, който нямаше как да я отиграе успешно.

В 36-ата Швеция стигна до ъглов удар, Даниелсон атакува след центрирането, но испанската отбрана се справи. Алваро Мората в 38-ата минута не успя да се възползва от груба грешка на Даниелсон и сам срещу вратаря прати топката в аут.

Швеция отвърна чрез пробив на Александър Исак, който изтърва най-чистия шанс за скандинавците. В 45-ата минута Олсен спаси страхотен удар на Дани Олмо.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

Испания продължи да диктува играта в спокойно темпо в първите разигравания през второто полувреме. В 48-ата минута Себастиан Ларсон центрира от фал, топката попадна в Микаел Лустиг и защитникът не успя да отиграе подаването. "Ла Фурия" отвърна с изстрел на Мората в аут.

Шведите продължиха да се бранят добре и не позволиха на Коке и Олмо да създадат опасности. В 60-ата минута Швеция произведе силна контраатака след комбинации между Александър Исак и Маркус Берг, като последният пропиля чиста възможност за "Тре Кунур".

В 65-ата минута Луис Енрике пусна Тиаго Алкантара и Пабло Сарабия вместо Родри и Алваро Мората. Три минути по-късно Дани Олмо отправи разочароващ удар. За Швеция в игра влязоха Робин Куаисон и Виктор Клаесон вместо Маркус Берг и Александър Исак.

В 73-ата минута Дани Олмо стреля опасно по земя, топката рикошира в защитник и излезе в ъглов удар. Дани Олмо и Феран Торес бяха заменени от Микел Оярсабал и Жерар Морено. Защитата на шведите продължи със солидните намеси в следващите минути.

В 78-ата минута Сарабия центрира опасно към Морено, но Олсен пресече топката и изби. Йенс Каюсте и Пиер Бенгстон влязоха в игра за отбора на Яне Андерсон. Фабиан Руис беше последната смяна за Луис Енрике, след като влезе вместо Коке.

Жерар Морено в 89-ата минута опита изстрел, но Жорди Алба беше в положение на засада и такава беше отсъдена. Отново Морено отправи опасен изстрел и Робин Олсен спаси Швеция в тази ситуация. Испания натисна здраво в добавеното време като Сарабия изтърва положение.

СЪСТАВИ:

Испания: Симон, Алба, Лапорте, П. Торес, Коке, М. Йоренте, Родри, Педри, Ф. Торес. Дани Олмо, Мората

Швеция: Олсен, Аугустинсон, Берг, Даниелсон, Екдал, Форсберг, Исак, С. Ларсон, Линдельоф, Лустиг, К. Олсон

ПРЕДИ МАЧА

Испанците се ваксинираха групово поради коронакризата, след като беше обявено, че Серхио Бускетс и Диего Йоренте са заразени. Шведите също пострадаха от вируса, след като Деян Кулушевски и Матиас Шванберг дадоха положителни проби.

В квалификациите за Евро 2020 Испания и Швеция също се срещнаха, като "Ла Фурия" спечели с 3:0 в Мадрид, а в Стоклхолм двубоят завърши наравно 1:1. Статистиката е на предимството на Испания, като пиринейците са печелили 5 мача от 9 двубоя - 2 са завършвали наравно и 2 в полза на Швеция.

"Ла Фурия" няма загуба от октомври 2020 г., като в последния си мач завърши наравно 0:0 с Португалия в контрола. Швеция също е в отлична форма, като има 6 победи в последните си 7 двубоя, включително срещу отбори като Хърватия и Финландия.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички