Европейско първенство по футбол 2020: Украйна - "бебетата" на Шевченко по пътя към възмъжаване


Европейско първенство по футбол 2020: Украйна - "бебетата" на Шевченко по пътя към възмъжаване
Снимка: Yevhen Kotenko/ Ukrinform/Barcroft Media via Getty Images

1883 0

Съвсем скоро започва Европейското първенство по футбол! То ще се проведе за 16-и път, но този път ще се състои в 11 града в 11 различни европейски страни. Шампионатът стартира на 11 юни и ще приключи на 11 юли 2021, а в него участие ще вземат 24 отбора. Днес Ви представяме отбора на Украйна.

Украйна е един от отборите, чието поколение вече заявява за себе си. „Збирната“ спечели квалификационна група B, в която бяха още действащият шампион Португалия и коравият тим на Сърбия. Битките с Германия, Испания и Швейцария в Лигата на нациите пък бяха ценен опит за младия състав, ръководен от Андрий Шевченко. И макар Украйна да отпадна от Дивизия А, успехът над Испания, както и равенството с Франция в световните квалификации показва потенциала на този отбор да се бори с най-големите. Водени от наложили се играчи в Европа като Олександър Зинченко и Руслан Малиновски, украинците имат потенциала да поднесат изненада на всекиго.

Участия на Европейски първенства:

2012 – групова фаза

2016 – групова фаза

Участия на Световни първенства:

2006 – ¼-финал

Участия в Лигата на нациите:

2018/19 – 1 място (промоция в дивизия А)

2020/21 – 4 място (отпадане от дивизия А)

Състав:

Вратари: 1. Георгий Бушчан («Динамо» Киев), 12. Андрий Пятов, 23. Анатолий Трубин (и двамата от«Шахтьор»).

Защитници: 2. Едуард Собол («Брюж»), 13 Илья Забарний, 16 Виталий Миколенко, 21 Александър Караваев, 24 Александър Тимчик, 25 Денис Попов (всички от «Динамо» Киев), 4. Сергей Кривцов, 22. Николай Матвиенко (и двамата от «Шахтьор»).

Полузащитници: 3. Георгий Судаков, 6. Тарас Степаненко, 11. Марлос (всички от «Шахтьор»), 5. Сергей Сидорчук, 10 Николай Шапаренко, 15 Виктор Циганков (всички «Динамо» Киев), 7. Андрей Ярмоленко («Уест Хем»), 8. Руслан Малиновский («Аталанта»), 14 Евгений Макаренко («Кортрайк»), 17. Олександър Зинченко («Манчестър Сити»), 18. Роман Безус («Гент»), 20. Олександър Зубков («Ференцварош»).

Нападатели: 9. Роман Яремчук («Гент»), 19 Артьом Беседин («Динамо», Киев), 26. Артем Довбик («Днипро-1)

Изненада:

Шевченко остави зад борда опитни бойци като Жуниор Мораес и това показа вектора на развитие – млади момчета, които тепърва да се каляват. Сред тях е 18-годишният централен защитник Иля Забарний, чийто принос за спечелването на златен дубъл от Динамо Киев беше огромен. Младежът дебютира за националите при разгрома от Франция с 1:7 в контрола, но след това му беше гласувано доверие и в три мача от Лигата на нациите. Забарни пасна като дялан камък и това си пролича в мачовете с Франция и Финландия в световните квалификации през март. През април пък стана футболист на месеца в Премиер лигата на Украйна, така че бъдещето е пред него.

Основна фигура:

Въпреки наличието на опитния Андрий Ярмоленко, изглежда, че той ще предадат диригентската палка на по-младите Олександър Зинченко и Руслан Малиновски. И макар последният да прави невероятен сезон в Аталанта, изглежда, че все пак футболистът на Манчестър Сити е възприеман като лидер малко повече. Функциите на Зинченко в националния отбор са коренно различни от тези в клубния, като тук той по-често играе като офанзивен полузащитник, а не като ляв бек и отговаря за построяването на атаките. Играчът показа характер и се върна в стартовия състав на Сити след като през първия полусезон изпадна в немилост, а играч, който е основен за Пеп Гуардиола, значи много за всеки отбор.

Прогноза и очаквания:

Украйна е в група C с Нидерландия, Австрия и Северна Македония. Дори „бебетата“ на Шевченко да си позволят грешна стъпка срещу австрийците поради неопитност и да отстъпят на „лалетата“, едно излизане от третата позиция изглежда напълно логично. Ако тимът излезе от второ място, ще попадне на победителя от Група А, като има голям шанс това да е Италия. При излизане от трето мято, то съперник ще бъде победителят от групите Е или F – в група Е фаворит излежда Испания, докато в „групата на смъртта“ F всеки измежду Франция, Германия и Португалия има шансове да е лидер. Във всички случаи преодоляване на 1/8-финала ще е много тежка задача за момчетата на Шевченко, но пък и самото излизане от групата ще е най-добрият резултат в историята за Украйна на Европейски финали.

 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички