За няколко минути преди мач: Пеле получава най-лесния си чек и се разпалва бизнес война


За няколко минути преди мач: Пеле получава най-лесния си чек и се разпалва бизнес война

10740 0

Бразилската легенда Пеле - един от най-великите футболисти, като едва ли има фен, който да не знае кой е и какво е постигнал. Покойното величие плени сърцата на милиони със своята игра, а след края на кариерата си не спираше да е близо до футбола.

Пеле е спечелил огромни суми от футбола, и то повечето най-вероятно след края на активната си кариера, но най-лесната заплата идва на 14 юни 1970 година.

Най-добрият играч на ФИФА на 20-ти век беше най-големият в своята ера и като такъв беше търсен човек, когато ставаше дума за марки и реклама. В пика на силите си, Adidas и Puma отчаяно искат да обвържат Пеле и се стига до  битка за услугите му.

Още: 18 години по-късно: ВИДЕОТО с Пеле и Марадона, което може да разплаче футболните фенове

Пеле - най-търсеният на своето време

Пеле разпалва бизнес война навремето си

Въпреки това, именно с последната марка той бе свързан по време на блестящата си кариера. През 1924 година братята Адолф и Рудолф Даслер създават компания за обувки от пералното помещение на майка си и тя жъне огромен успех.

В крайна сметка те поемат по различни пътища през 1949 г., което води до създаването на Adidas от Адолф, а Рудолф от конкурентите Puma. Разбираемо е, че и двамата са гледали категорично към Пеле, когато той беше един от най-популярните хора на планетата.

Според Джо Помплиано, 3-кратните победители от Световната купа тогава са били твърде скъпи, за да се регистрират като начало и е създаден "пактът на Пеле". Според който и двамата са се заклели да не преследват най-известния спортист в света. Но от Puma нарушили този пакт на Световното първенство в Мексико, като платили на Пеле огромен хонорар от 120 000 долара, за да носи обувките им за четвъртфинала срещу Перу в Гуадалахара.

Още: Падението на Сантос - как най-известният клуб в Бразилия изпадна за първи път от 111 години

Ходът, който разпалил бизнес война между двете компании

В допълнение към това е имало и гениален маркетингов ход, като поискали от съдията на мача известно време пауза, за да завърже връзките си в центъра на терена само няколко минути преди началото. След това Puma е платил за оператор, който да увеличи мащаба, за да заснеме обувките в близък план, като стигнали до рекордни годишни продажби през тази година.

Бразилия победи Перу с 4:2 и стигна докрай, като Пеле отбеляза при победата с 4:1 над Италия на финала, за да подпечата историческо трето Световно първенство. Съобщава се, че Adidas са били бесни на този ход и така е последвала бизнес война.

Пеле за съжаление почина преди година на 82-годишна възраст, но неговото наследство в красивата игра ще продължи да живее вечно. Наскоро Неймар подобри рекорд на Пеле, след което изпрати много емоционално съобщение.

Още: Първият клуб на Пеле чака тлъсти пачки от Лудогорец

Попитаха Папата - Меси или Марадона? Той избра "третия"

С 3 думи: Неймар прати емоционално съобщение до Пеле, след като подобри рекорда му

Исторически ден: Бразилия набута 5 на Боливия, Неймар изпревари Пеле! (ВИДЕО)

Неймар се прицели в рекорд на Пеле и отсече: Мога да го победя!

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички