Бразилско величие попадна сред имената, сменили най-много отбори в кариерата си


Бразилско величие попадна сред имената, сменили най-много отбори в кариерата си
Снимка: Getty Images / Колаж: SportLive

1227 0

Професионалните футболисти правят различни избори, когато става въпрос за клубната им кариера. Някои са избирали да играят за един клуб през цялата си кариера, други пък могат да решат да започнат на чисто и да сменят обстановката. Има ги обаче и тези, които са играли в много клубове. В настоящия материал ще разгледаме футболистите, които са играли за най-много клубове. Следните имена се местят от клуб в клуб по време на кариерите си, а цифрите са способни да ви изненадат.

7. Анди Коул - 12 клуба

Анди е смятан за един от най-великите нападатели във Висшата лига. Легендарният таран е играл за някои от най-големите клубове в страната, включително Манчестър Юнайтед, Нюкасъл Юнайтед, Арсенал, Блекбърн Роувърс, Фулъм, Манчестър Сити, Портсмут и Съндърланд. Но това не е всичко – Коул също е работил във Футболната лига за Бристол Сити, Бирмингам Сити, Бърнли и Нотингам Форест. Той е и четвъртият най-резултатен голмайстор в историята на английския елит, с удивителните 187 гола на своето име. Коул държеше рекордите на Висшата лига за най-много отбелязани голове в сезон от 42 мача - 34.

6. Кристиан Виери - 13 клуба

Кариерата на Кристиан Виери в италианския футбол е легендарна. Централният нападател е сред най-титулуваните офанзивни футболисти в историята на спорта. Не само това, но Виери е играл за удивителните 13 различни клуба, седем от които в-  италианската Серия А, където спечели два пъти Скудетото с Ювентус. Кристиан Виери е играл за общо 13 футболни клуба през кариерата си. Той започва професионалната си кариера с Торино през 1991/92, преди да продължи да играе за Пиза, Равена, Венеция, Аталанта, Ювентус, Атлетико Мадрид, Лацио, Интер, Милан, Монако, Сампдория, Фиорентина и отново Аталанта.

5. Ривалдо - 15 клуба

С невероятна кариера, обхващаща над 24 години, тази бразилска легенда беше реализира потенциала си в по-късните години от кариерата си. Ривалдо остави своя отпечатък във футбола, когато играеше за Барселона в продължение на пет години. Играл е в страни като Бразилия, Испания, Италия, Гърция и Ангола, преди да се завърне в родната си страна, за да прекрати тази невероятна кариера там, където първоначално започна. Общо Ривалдо игра за 15 клуба и беше редовен в бразилския национален отбор. Той също така е носител на Световната купа с Бразилия и носител на "Златната топка".

4. Маркъс Бент - 18 клуба

Британецът игра през по-голямата част от кариерата си в английската Висша лига, започвайки с Брентфорд през 1998 г. Оттогава той продължавше да сменя клубовете си. Бент игра също за за Мидълзбро, Куинс Парк Рейнджърс, Ипсуич Таун, Уулвърхямптън, Кристъл Палас, Порт Вейл и Шефилд Юнайтед и много други.

3. Луц Пфаненстил - 27 клуба

Германският страж държи рекорда за това, че е първият футболист, играл за професионален футболен клуб във всяка от шестте признати континентални асоциации. Луц Пфаненстил е играл общо за 27 различни клуба. В своята 20-годишна кариера той е играл в толкова много страни по света, включително Германия, Англия, Сингапур, Съединените щати, Южна Африка, Финландия, Малайзия, Белгия, Бразилия, Канада, Намибия, Норвегия, Армения, Нова Зеландия и Албания.

2. Джон Бъридж - 29 клуба

Джон Бъридж, чиято кариера продължава от 1967 до 1997 година, е играл за 29 различни клуба, като дори не се е състезавал в един сезон в клуба, в който е. Играл е в 771 мача на национално ниво, като най-дълго е бил в Блекпул. Бъридж също се радваше на успех по време на престоя си в Нюкасъл и Астън Вила. Докато беше в Манчестър Сити, той стана един от най-възрастните играчи, които се появяват във Висшата лига, на 43 години, четири месеца и 26 дни.

1. Себастиан Абреу - 34 клуба

Себастиан Абреу бе уругвайски нападател, който игра за 34 клуба в над 11 държави по време на своята 24-годишна кариера. Играл е за много южноамерикански клубове в Уругвай, Аржентина, Чили, Мексико и Бразилия. Той също имаше престой в Испания с Депортиво Ла Коруня и Реал Сосиедад. Има минути в Гърция за Арис и Бейтар Йерусалим в Израел. Себастиан Абреу беше редовен играч на националния отбор на Уругвай, като записа 70 мача и отбеляза 26 гола.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички