Белгия и Франция с показно за атрактивен футбол, "петлите" са на финал за Лигата на нациите


Белгия и Франция с показно за атрактивен футбол, "петлите" са на финал за Лигата на нациите
Снимка: Getty Images

9493 0

Белгия и Франция сътвориха истинско шоу за привържениците на футбола, след като завършиха при резултат 2:3 в полуфинален двубой от Лигата на нациите. "Червените дяволи" водеха с 2:0 на почивката, но "петлите" излязоха преобразени през втората част и заслужено стигнаха до пълния обрат и до място във финалния двубой, където ще се изправят срещу Испания. Белгия пък ще излезе срещу Италия в спор за 3-ото място.

Двата тима сътвориха показно за атрактивен двубой, а атаката царуваше в този мач. Световният шампион Франция изигра по-слабо първо полувреме и след него изоставаше с два гола разлика след попадения на Караско и Лукаку. За втората част обаче "петлите" излязоха напълно преобразени и в най-добрата си светлина. Те стигнаха до пълен обрат чрез отлично представяне в нападение на Бензема и Мбапе, които изравниха резултата. В последните секунди пък Тео Ернандес с прецизен изстрел донесе пълния обрат.

Малко преди това обаче Лукаку реализира второ попадение при скоростна контраатака и отличен пас от Караско. В крайна сметка обаче ситуацията бе преразгледена от ВАР и се установи много "тънка" засада, която остави цялата белгийска радост безпочвена.

Секунди след това пък Пол Погба изпълни по страхотен начин пряк свободен удар, но нацели гредата и изглеждаше сякаш зрелището ще продължи за поне още 30 минути чрез двете продължения от 15'. 

В крайна сметка до това не се стигна, Белгия не успя да отмъсти на Франция за поражението на полуфиналите на Мондиал 2018, Белгия не успя да запише първа победа над този съперник в официален мач от 1981 година, но и най-важното - Белгия не успя да стигне до финален двубой, в който да опита да спечели първия си значим трофей (единствената страна в историята, която е номер 1 в ранглистата на ФИФА, но не е печелила значим трофей в историята си).

Франция пък получи шанс за частичен реванш пред феновете си, след като отпадна разочароващо на 1/8-финалите на Евро 2020 от Швейцария. "Петлите" ще опитат да го сторят във финала срещу Испания, който ще се състои в неделя, 10 октомври (в същия ден е и двубоят за 3-ото място между Италия и Белгия).

СЪСТАВИ

Белгия: Куртоа, Алдервейрелд, Денайер, Вертонген, Кастан, Витсел, Тилеманс, Де Бройне, Азар, Караско, Лукаку

Франция: Лорис, Лука Ернандес, Варан, Кунде, Павар, Тео Ернандес, Рабио, Погба, Гризман, Мбапе, Бензема

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Още в 4-ата минута се стигна до отлична възможност за гол пред Белгия. Лукаку подаде в наказателното поле, а там бранител на Франция не се намеси добре и топката застана на пътя на Де Бройне. Той стреля добре отблизо, но Лорис демонстрира изумителен рефлекс и спаси.

Темпото до 15-ата минута продължи да бъде на изключително високо ниво и атаките към двете врати следваха една след друга. Де Бройне се отчете с още два удара, но от далеч по-сложни и неудобни позиции, които излязоха в аут.

В следващите минути гледката на терена не се промени. Нито "червените дяволи", нито "петлите" успяваха да наложат доминацията си, но въпреки това атаките и на двата тима към 30-ата минута не носеха резултат и винаги нещо в последната фаза от атаките липсваше.

В 31-ата минута Азар размени двойно подаване и бе изведен на отлична позиция в наказателното поле, но там противников бранител се намеси категорично и му отне топката, непозволявайки да се стигне до голов изстрел.

37' - 1:0! Караско получи топката на лявото крило. Срещу него бяха двама защитници на Франция, но той финтира добре, влезе навътре и стреля по земя в близкия ъгъл. Лорис бе тръгнал в обратната посока и ударът го изненада, за да остане безпомощен в крайна сметка.

41' - 2:0! Де Бройне с втора асистенция! Той комбинира с Лукаку, а вторият пропусна топката много хитро, с което преодоля Лука Ернандес. След това нападателят на Интер застигна топката и от близка дистанция и нетолкова голям ъгъл шутира мощно с по-слабия си десен крак и буквално разстреля Лорис.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

Втората част започна с изнесена високо по терена преса от страна на "петлите". Тя се оказа успешна и те създадоха две добри възможности за гол чрез Погба. Първо Де Бройне сгреши и Погба стреля силно отдалеч, но ударът му се оказа много неточен, а след това засече с глава центриране от пряк свободен удар, но не успя да натисне топката и тя отново излезе в аут над гредата.

В 58-ата минута Мбапе демонстрира изключителна техника и рязък старт, за да се справи с Караско. След това проби опасно в наказателното поле и намери Гризман с остър пас, но играчът на Атлетико (Мадрид) не успя да отправи добър удар, топката се удари и в двата крака и в крайна сметка излезе в аут.

62' - 2:1! Мбапе намери Бензема в наказателното поле. Нападателят на Реал Мадрид бе сам между 4-ма противникови бранители, но въпреки това задържа добре и успя завъртайки се да стреля с по-слабия си ляв крак и да отбележи.

5 минути по-късно Тилеманс не бе внимателен в наказателното си поле и изрита Гризман по крака, заради което главният съдия отсъди дузпа (след като ВАР му сигнализира да преразгледа решението си).

69' - 2:2! Килиан Мбапе се нае с изпълнението и то бе безпощадно. Въпреки че Куртоа хвана ъгъла, стражът остана безпомощен.

В 73-ата минута Белгия стигна до най-доброто си положение за гол през втората част. "Червените дяволи" комбинира завидно пред противниковото наказателно поле, за да се стигне до истинско торпедо на Де Бройне от границата на наказателното поле, което обаче бе отклонено от Лорис в ъглов удар.

3 минути по-късно "петлите" бяха близо до пълния обрат след мълниеносна атака, при която първо бранител в червено се намеси решително и спря топката по пътя ѝ към голлинията, а след това Лорис спаси нов удар, плонжирайки.

В 87-ата минута Караско бе изведен отляво по фланга и центрира успоредно към Лукаку, който с едно докосване се разписа. Оказа се обаче, че е имало много "тънка" засада, заради която попадението бе отменено секунди по-късно.

3 минути по-късно Пол Погба изпълни по чудесен начин пряк свободен удар, но имаше малшансът изстрелът му да срещне мястото, в което напречната греда и страничният стълб се събират.

90' - 2:3! Тео Ернандес осъществи пълния обрат, след като овладя лошо изчистена топка и стреля от наказателното поле.

ПРЕДИ ДВУБОЯ

След като и двете страни преживяха разочарования на Евро 2020, сега номер 1 в ранглистата на ФИФА (Белгия) се изправя срещу нмер 4 (Франция) и евентуален успех в този турнир ще послужи като утешителна награда, макар и далеч от престижа на европейските първенства.

Разбира се, "червените дяволи" имат да си връщат на "петлите" за поражението на полуфиналите на Мондиал 2018, който впоследствие бе спечелен от играчите на Дидие Дешан.

След поражението си от Италия, която след това стана европейски шампион, Белгия си върна отличната форма и записа победи и в 3-те си двубоя от световните квалификации. За да си осигурят място в този двубой пък, "червените дяволи" спечелиха 5 от 6-те си мача в груповата фаза на Лигата на нациите (другият бе загубен), реализирайки 16 попадения - рекорд за турнира от създаването му.

Целта пред играчите на Роберто Мартинес ще е успех в турнира на всяка цена, тъй като те все още са единствената страна под номер 1 в ранглистата, която никога не е печелила значим турнир.

Франция пък си гарантира този двубой без нито една загуба в групите от състезанието (5 победи и 1 равенсто, дошло срещу Португалия). След шокиращото отпадане на Евро 2020 от Швейцария страната не се представя убедително, записвайки 2 равенства и 1 победа в световните квалификации.

Статистиката в преките двубои определено е на страната на световния шампион, който няма поражение в официален двубой срещу Белгия от септември 1981 година. Нападателят на опонента Ромелу Лукаку обаче има 4 участия в гол в последните си 2 мача за страната (3 гола и 1 асистенция).

Любопитното е, че Франция е непобедена в 24 мача, в които Карим Бензема се е разписвал (22 победи и 2 равенства). Можем да очакваме попадения още през първата част, тъй като има поне един гол преди почивката в 16 от последните 18 мача на Белгия.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички