20 футболни звезди, които да следим на Европейското първенство по футбол


20 футболни звезди, които да следим на Европейското първенство по футбол
Снимка: Снимки: Getty Images/Guliver, колаж: SportLive

5445 0

Европейското първенство по футбол е на хоризонта. 24 отбора ще се борят в 11 европейски града за големия трофей. The Analyst изготви списък от 20 футболисти, които си заслужава да следим на Евро 2020. Това не е традиционният списък от най-добри футболисти, а селекция от такива играчи, които се очаква да окажат сериозно влияние на турнира. Някои от тях са очевидни, други - не чак толкова. Ето ги и тях:

РОМЕЛУ ЛУКАКУ - БЕЛГИЯ

Отборът на Белгия безспорно е един от най-силните състави в света въобще, но резултатите им на този етап не отговарят на очакванията. След отпадането от Уелс на 1/4-финалите на Евро 2016 тимът стигна до полуфиналите на Мондиал 2018, но дори и това не е достатъчно задоволително за амбициозния отбор на Белгия. Ако искат да направят следващата крачка в своето израстване, то те се нуждаят от звезден нападател като Ромелу Лукаку.

Ако вземем под внимание сезон 2020/21, то Ромелу Лукаку се намира във формата на живота си. С 24 гола в Серия А Лукаку напомни на периода си в Евертън, когато през 2016/17 вкара 25 гола в рамките на една кампания. Статистиката обаче показва, че Лукаку дори се е превърнал в още по-заплашителен нападател за противниковите отбрани. Той е реализирал повече попадения от игра, като е повишил качеството на позициите, от които стреля.

Откакто подписа с Интер през сезон 2019/20, Лукаку е вкарал 64 гола. За този период той е един от само седемте футболисти, които са вкарали 60+ гола в топ 5 първенствата на Европа. Добрата игра на Лукаку се пренася и в националния отбор, като от Мондиал 2018 насам е вкарал 18 гола в 14 мача. Той вече е водещият голмайстор в историята на Белгия с 59 попадения и няма съмнение, че ще добави още попадения към сметката си.

МАНУЕЛ ЛОКАТЕЛИ - ИТАЛИЯ

Работата на Роберто Манчини начело на Италия незнайно защо не получава нужното внимание, но "адзурите" са в серия от 25 мача без победа и са устремени към нещо голямо на Евро 2020. Въпреки неуспехите на последните два големи форума сега съставът на Италия разполага с много качество, а един от играчите на Манчини заслужава нашето внимание.

Мануел Локатели напомня на италианците на времената, когато в средата на терена играеше диригентът Андреа Пирло. Именно Пирло беше в основата на това Италия да стигне до финал на Евро 2012. През сезона Локатели привлече вниманието с изявите си с екипа на Сасуоло. Той се доказа като един от най-добрите подавачи, като само петима играчи от топ  първенствата на Европа задминаха неговите 2749 точни подавания през сезона.

КРИСТИАНО РОНАЛДО - ПОРТУГАЛИЯ

Португалия ще опита да защити европейската си титла от 2016 година - нещо, което само Испания е постигала в историята на европейски първенства (2008 и 2012 г.). Преди пет години "мореплавателите" победиха Франция на финала, като трябваше да изиграят по-голямата част от двубоя без лидера си Кристиано Роналдо, който се контузи.

Нападателят на Ювентус вече си е изградил имидж на легенда на европейски първенства. Той е рекордьор по мачове (21) и го дели само едно попадение, за да задмине Мишел Платини и да стане едноличен голмайстор.

Макар "бианконерите" да разочароваха с представянето си, Роналдо направи пореден силен сезон на индивидуално ниво, като стана голмайстор на Серия А с 29 попадения. Това го превърна в първия играч, който е ставал голмайстор във Висшата лига, Ла Лига и Серия А. Освен това Роналдо е и първият футболист в историята на Ювентус, вкарал 100 гола в първите си три сезона.

ФРЕНКИ ДЕ ЙОНГ - НИДЕРЛАНДИЯ

Нидерландия едва ли има с какво да се гордее от скорошната си история на европейски първенства. След като не успяха да се класират за Евро 2016 и загубиха всичките си мачове в групите на Евро 2012, сега холандците са гладни за успехи. Франк де Бур е изградил състав с много талант в себе си, който е способен да се конкурира с най-добрите отбори в Европа.

Един от тези таланти е футболистът на Барселона Френки де Йонг. Той изигра феноменален сезон за каталунците, като завърши с най-много подавания в Ла Лига (2560), както и с най-висок процент точни подавания (91,9%). Де Йонг завърши втори сред полевите играчи в Испания с най-много изиграни минути. В 24 от своите 37 мача Де Йонг е направил 90% от своите подавания в противниковата половина, в това число и два мача, в които нямаше сгрешен пас.

БУРАК ЙЪЛМАЗ - ТУРЦИЯ

След разочароващото представяне на Евро 2016 отборът на Турция е амбициран да стигне по-далеч на тазгодишното първенство. Шенол Гюнеш е опитен треньор, който успя да създаде отбор със стабилна защита, креативна халфова линия и най-важното - разполага с неостаряващ голмайстор като Бурак Йълмаз.

На 35-годишна възраст Йълмаз дебютира повече от отлично в топ 5 първенствата на Европа, превръщайки се в голмайстор за шампиона на Франция Лил. Неговите 16 попадения и 5 асистенции бяха в основата на това Лил да спечели титлата във Франция.

Йълмаз нямаше голям принос за класирането на Турция на Евро 2020, но в квалификациите за Мондиал 2022, изиграни по-рано през годината, впечатли с представянето си, забивайки хеттрик във вратата на Нидерландия. Капитанът на Турция е най-възрастният играч в отбора и се намира в може би най-добрата форма в кариерата си.

ТИБО КУРТОА - БЕЛГИЯ

Едва ли има съмнение, че Тибо Куртоа е най-добрият вратар на тазгодишното Европеско първенство, особено когато стражът на Словения Ян Облак отсъства от състава. Именно клубният отбор на Облак Атлетико Мадрид спечели Ла Лига, но Куртоа също направи страхотен сезон на вратата на Реал и ще се надява на успех с амбициозния отбор на Белгия.

Успешният сезон за Куртоа се характеризира с 21 сухи мрежи във всички турнири, като само един вратар записа повече сухи мрежи от него в Ла Лига. Статистиката относно спасяванията показва, че Куртоа е в топ 3 на вратарите в топ 5 първенствата на Европа, които са изиграли 30+ мача през сезона. Ако Белгия иска да спечели Евро 2020, то определено ще се нуждае от намесите на Куртоа на вратата.

ОУЕН ВЕЙНДАЛ - НИДЕРЛАНДИЯ

През 2021 година е трудно да откриеш перфектен ляв бек, освен ако не си треньор на Ливърпул или Шотландия. В Нидерландия обаче също знаят какво е да разполагаш с класен ляв бранител. 21-годишният Оуен Вейндал е име, което не е толкова познато на широката публика, но със сигурност има какво да покаже на предстоящото Евро 2020.

След контузията на Върджил ван Дайк Дейли Блинд ще трябва да се прибере в центъра на отбраната, за да запълни оставената дупка. Така в лявата зона ще играе младия Вейндал, който имаше фантастичен сезон с отбора на АЗ Алкмаар. Той дебютира за Нидерландия едва през октомври миналата година, но вече се утвърди като титуляр в състава на Франк де Бур. 

Вейндал се пребори с конкуренцията на играчи като Патрик ван Анхолт и Нейтън Аке, които се подвизават във Висшата лига. 21-годишният бранител разполага с пълен арсенал от качества - както в дефанзивен, така и в офанзивен план. А едно силно европейско първенство за него непременно ще му донесе и много силен трансфер през лятото.

ДЖЕЙДЪН САНЧО - АНГЛИЯ

Когато говорим за подмладения състав на Англия, то непременно трябва да започнем от името на Джейдън Санчо. 21-годишната звезда на Борусия Дортмунд прави чудеса на клубно ниво и вече се утвърди като един от най-добрите футболисти в света. От 2 години английският гранд Манчестър Юнайтед се опитва да го вземе в отбора си, но засега удря на камък. 

И има защо да бъде желан - Санчо е добър както в бележенето на голове, така и в асистирането за тях. От сезон 2018/19 само Томас Мюлер и Лионел Меси имат повече асистенции от Санчо. Едва на 21 години, а вече разполага с невероятен поглед върху играта, знае къде да подаде и как да помогне на отбора си да печели. А бързината му може да накара всеки бранител да стои на дистанция от него.

КИЛИАН МБАПЕ - ФРАНЦИЯ

Едва ли има съмнение, че най-голямото внимание ще падне върху суперзвездата на световния шампион Франция - Килиан Мбапе. Младият нападател на Пари Сен Жермен изумява света с невероятните си умения в атака. След като се превърна във втория най-млад голмайстор на финал на световно първенство (след Пеле), сега Мбапе е устремен към нови върхове и на европейската сцена.

В последните 3 сезона в Лига 1 Мбапе неизменно става голмайстор на първенството. Той е и най-младият играч в историята на френското първенство, който достига до 100 попадения. Мнозина го сравняват с Кристиано Роналдо и Лионел Меси, но той предпочита да си остане Килиан Мбапе. Едно младо момче, което вече жъне мечтани успехи на футболния терен. И не мисли да спира.

ТОМАС МЮЛЕР - ГЕРМАНИЯ

След провала на Мондиал 2018 отборът на Германия е жаден за "поправка", но този път на европейско равнище. Йоахим Льов обаче осъзна, че това трудно може да се случи без лидери на отбора, какъвто е Томас Мюлер. Футболистът не беше играл за националния си отбор от ноември 2018-а насам, но все пак беше върнат в тима за Евро 2020.

В девети пореден сезон Мюлер е в основата на успехите на Байерн Мюнхен и това няма как да бъде пренебрегнато. Той беше единственият футболист в Бундеслигата с двуцифрени показатели както при головете (11), така и при асистенциите (18). За никого не е тайна, че Мюлер е сред най-добрите асистенти в света, но освен това знае и как да бележи. Мюлер е играч за големи мачове и отново ще го потвърди на Евро 2020.

ОСТАНАЛИТЕ 10 ИГРАЧИ, КОИТО НЕПРЕМЕННО ДА СЛЕДИМ НА ЕВРО 2020, ВИЖТЕ В ТАЗИ ГАЛЕРИЯ

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички