За разочарованието на Барселона има само един лек


За разочарованието на Барселона има само един лек
Снимка: Guliver/GettyImages

15335 0

В годината, в която Реал Мадрид се намира в кризисен период, ПСЖ продължава да е сбирщина от футболисти без футболна култура, а куп тимове се представиха под очакванията, най-голямото разочарование дойде от Каталуня. Големият фаворит в Шампионска лига разочарова дълбоко с представянето си в най-комерсиалния клубен турнир и "блауграна" за поредна година ще гледа финала по телевизията. Меси отнесе сериозна порция от критиките, футболистите бяха обвинени, че се "покриват" в най-важните моменти, но истината е една - Ернесто Валверде е най-големият виновник за ситуацията, в която каталунците се намират на европейската сцена.

Забравете и за доминацията в Испания, която през последните две години не отговаря на истинската класа на отбора. Забравете гръмките победи на Барселона срещу Реал Мадрид. Геройствата на Лео Меси може да са достатъчни за дубъл на местно ниво и тотална доминация над съперниците, но очевидно в Европа има нужда от много повече. А рибата, както знаем, се вмирисва откъм главата.

Барселона е прекалено голяма хапка за наставника, който превърна една от най-доминиращите машини в европейския футбол за последните 15 години в дефанзивен тим, който в предни позиции разчита единствено на изумителната класа на футболисти като Меси, Суарес, Ракитич и на моменти Коутиньо и Дембеле. Няма я задушаващата преса, която цяла Европа започна да използва, но Барселона забрави за нея. Няма я дълбочината в играта на тима, а дори ги няма безспирните пасове по широчината на терена, които приспиваха съперниците до такава степен, че една рязка смяна в темпото и посоката на нападение се превръщаше в сигурен гол.

Великият обрат на Ливърпул в Шампионска лига изобщо не трябваше да е толкова труден. Мърсисайдци стояха отлично на "Камп Ноу", но каталунците вкараха с 3 от 5-те си точни удара в мача, а в същото време гостуващата селекция изпусна невероятни ситуации в пеналтерията на Тер Щеген. В този мач геният на Меси беше достатъчен, но това, което феновете не забелязаха, беше, че Ла Пулга беше пазен страхотно от триото Робертсън, Ван Дайк и Фабиньо. И в два от случаите, в които Ливърпул не се справи с опазването на аржентинеца, паднаха два гола. В реванша обаче Меси беше тотално неутрализиран, а Барселона за втора поредна година просто излезе на терена, за да не загуби с повече голове, отколкото е спечелила първата среща.

Срещу Рома и Ливърпул каталунците изглеждаха по идентичен начин - липса на преса дори в някои моменти от мача, редки включвания на бековете в предни позиции, липса на движение на топката по широчината на терена, както и на движение на самите футболисти, които стояха като закотвени за позициите в схемата на Валверде. Барселона беше предвидима, скучна и дефанзивна - три фактора, които нямаше да бъдат допуснати от Гуардиола и Енрике, както и дори от Тата Мартино и покойния Тито Виланова.

В Испания за Барселона беше лесно. Спадът в нивото на Реал Мадрид на местно ниво беше очакван в момента, в който от клуба насочиха подготовката на Роналдо към втората половина на сезона. След неговата продажба пък беше напълно ясно, че "белия балет" няма да е фактор в Ла Лига (разбира се, не само това, но коментарът не е насочен към "кралете"). Атлетико Мадрид инвестира в атакуващи футболисти, но продължава да изповядва прагматичен футбол, който срещу отборите от средата на таблицата не е ефективен. А на "Камп Ноу" разполагат с един феномен, който собственоръчно спечели половината мачове на Барселона за поредната титла. Без него каталунците можеха и да не са в тройката, защото философията на Валверде е да не се допускат голове, а напред... каквото Меси направи.

Валверде не е слаб специалист, дори напротив - има отлични тактически хрумвания, а каталунците рядко са изглеждали като толкова компетентен отбор в дефанзивен план, когато биват пресирани. Но треньорът се отдалечи максимално от предшествениците си, които изповядваха "тотален футбол", превръщайки Барселона в един скучноват отбор, в който ако го няма Меси, няма нищо забележително в играта му. И ако в Испания това работи, то в Европа, и най-вече в елиминации, няма класен отбор, който да не е разгадал опростения футбол на Валверде. И, за да си върне Барселона прозвището "страшилище", симпатичният бивш треньор на Атлетик Билбао трябва да бъде освободен час по-скоро. В противен случай Барселона рискува да съсипе останалите 2-3 години на Лео Меси като най-добър футболист на планетата.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички