WADA я е страх да каже дали футболисти на Реал и Барса са вземали кръвен допинг


WADA я е страх да каже дали футболисти на Реал и Барса са вземали кръвен допинг
Снимка: Guliver/Getty Images

1220 0

Световната антидопингова агенция (WADA) вече знае имената на 36 испански атлети, които са замесени в големия скандал „Операция Пуерто”, но все още не може да ги обяви, защото се уточнява юридически дали това няма да доведе до съдебни искове, информира Cyclingnews. Това е скандалът, при който беше разбита мрежата за употреба на допинг на доктор Еуфемиано Фуентес.

Обвиненията бяха, че Фуентес е „зареждал“ клиентите си с еритропоетин (ЕПО) – хормон, който увеличава броя на червените кръвни телца и по този начин поемащият го се уморява по-бавно и по-трудно. Основното внимание беше насочено към над 50 колоездачи, като част от имената бяха от могъщите тимове на „Астана“ и T-Mobile – Ян Улрих, Иван Басо, дори Алберто Контадор, но специално за Контадор така и не се появи повече информация. Впоследствие Басо си призна, Алехандро Валверде също беше с наказание заради случая. Тръгнаха обаче слухове, че при Фуентес „на поправка” са ходили футболисти на Реал Мадрид и Барселона, а по това време за двата колоса играеха светила като Зинедин Зидан, Луиш Фиго, Луиш Назарио да Лима-Роналдо, Шави Ернандес, както и испанската тенис легенда Рафаел Надал. Като доказателства бяха иззети общо 211 кръвни банки.

През април 2013 година, на първа инстанция съдия Хулиа Патриция Сантамария отсъди, че пробите трябва да бъдат унищожени. Тогава, пред съда д-р Фуентес заяви, че е „помагал“ не само на колоезадачи, но и на други спортисти и може да назове имената им, като се направят сравнение с кръвните проби. Съдия Сантамария обаче постанови, че Фуентес няма задължение да споменава имена. Точно това предизвика страхотен скандал и обжалване, като на втора инстация съдът отсъди в полза на антидопинговите ченгета.

Любопитното в случая е, че според испанския закон давността беше 10 години. А тя изтече 22 дни преди обжалването да бъде обявено за успешно на 14 юни 2016-а и кръвните банки да бъдат предадени на WADA. Самата WADA пък можеше да наложи санкции до 2014 година съгласно собствените си правила. Пробите вече са тествани в Лозана, Швейцария и е ясно на кого са пробите.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички