10 години по-късно - УАДА сложи ръка на кръвни проби, които могат да изобличат за допинг имена от Реал и Барса


10 години по-късно - УАДА сложи ръка на кръвни проби, които могат да изобличат за допинг имена от Реал и Барса
Снимка: Getty Images/Guliver

1996 0

Кръвните проби, които са обект в най-големия допинг скандал в испанския спорт Operation Puerto, трябва да послужат като доказателство пред Световната антидопингова агенция (УАДА). Решението става факт цели 10 години след старта на опертацията, в която централно място зае испанският лекар д-р Еуфемиано Фуентес, съобщава BBC.

Скандалът избухна, след като испанската полиция арестува Фуентес и обискира клиниката му в Мадрид още преди цяло десетилетие - заради информация, че лекарят помага с допинг на именити колоездачи. Като част от доказателствата бяха събрани 186 кръвни проби на спортисти, без да се обявяват никакви имена. Обвиненията бяха, че Фуентес е „зареждал“ клиентите си с еритропоетин (ЕПО) – хормон, който увеличава броя на червените кръвни телца и по този начин поемащият го се уморява по-бавно и по-трудно. Основното внимание беше насочено към над 50 колоездачи, като част от имената бяха от могъщите тимове на „Астана“ и T-Mobile – Ян Улрих, Иван Басо, дори Алберто Контадор, но специално за Контадор така и не се появи повече информация

През април 2013 година, на първа инстанция съдия Хулиа Патриция Сантамария отсъди, че пробите трябва да бъдат унищожени. Тогава, пред съда д-р Фуентес заяви, че е „помагал“ не само на колоезадачи, но и на други спортисти и може да назове имената им, като се направят сравнение с кръвните проби. Съдия Сантамария обаче постанови, че Фуентес няма задължение да споменава имена.

Последва невероятен скандал, тъй като слуховете сочеха към големи испански звезди – 14-кратния победител в турнири от Големия шлем Рафаел Надал, както и действащи играчи на Реал Мадрид и Барселона в началото на века – тогава, когато за „Белия балет“ играеха имена като Зинедин Зидан, Луиш Фиго, Луиш Назарио да Лима-Роналдо, а за Барса изгряваше звездата на Шави Ернандес. Имаше дори конкретна публикация в мадридския вестник „Ас“, че „известни футболисти“ са забелязани в клиниката на Фуентес. Последва обаче обжалване от Испанската антидопингова агенция, която е част от УАДА и сега Световната антидопингова агенция ще може да направи свое разследване.

Самият Фуентес беше осъден на 1 година затвор заради "увреждане на общественото здраве", тъй като в Испания няма антидопингови закони.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички