ВЕЛИКО! Шави пусна дебютант на 17 години, той му се отблагодари с победен гол след 33 секунди (ВИДЕО)


ВЕЛИКО! Шави пусна дебютант на 17 години, той му се отблагодари с победен гол след 33 секунди (ВИДЕО)
Снимка: GettyImages

4129 0

Барселона записа една от паметните си победи в последно време, след като победи Атлетик Билбао с 1:0 в навечерието на Ел Класико. И докато на каталунците им бе станал навик да се налагат над баските в последно време, то голмайсторът е много специален! Става въпрос за 17-годишния дебютант Марк Гуи.

Талантът на каталунците влезе тази вечер за първи път в игра за представителния тим и донесе победата след само 33 секунди. Това бе седмият успех за "Блаугранас" от началото на кампанията в Ла Лига и с 24 точки е на трето място във временното класиране. Разликата с водача Реал Мадрид е само един пункт, а в следващия 11-и кръг именно "кралете" гостуват в каталунската столица (28.10). 

Това бе петата поредна домакинска победа на каталунците над Атлетик в шампионатен двубой. И двата тима имаха своите шансове в неделя вечер, но вратарите свършиха своята работа и само Гуи направи разликата. През първото полувреме и Феликс нацели напречната греда.

Пред Барселона предстои преди Ел Класико домакинство на Шахтьор Донецк в Шампионска лига, а Атлетик е домакин на Валенсия. 

Първо полувреме

Най-опасното положение в началото на двубоя бе дело на Жоао Феликс. Той нацели напречната греда в 10-ата минута, след като засече ниско центриране на Торес. 

До 30-ата минута вратарите се отчетоха с по едно ключово спасяване - непосредствено след опита на Феликс дойде и такъв от Лопес, а след това Иняки Уилямс имаше всички предпоставки да открие резултата. 

Около 26-ата минута се стигна до принудителна смяна, след като Мартинес влезе за сметка на Берниче. 

Към 40' "баските" с разлика бяха по-опасният отбор. Те създадоха 7 голови положения срещу 3 за домакините, но точните удари бяха по два.

Второ полувреме

Домакините взеха инициативата след почивката, но това и доведе до попадение при началото на заключителните 20 минути. Шави пробва да освежи играта с включването на Ямал и Араухо след час игра. Играта напуснаха Ромеу и Кристенсен. 

Само 4' след влизането си - тийнейджърът имаше всички предпоставки да реализира втория си гол за представителния тим, но кълбото профуча покрай десния страничен стълб. 

ГОЛ! Роденият през 2006-а година Марк Гуи откри за каталунците броени секунди, след като влезе като дебютант за Барселона в Ла Лига! Той пое извеждащ пас от Феликс отляво и прати кълбото между краката на Симон! 1:0!

Video edited on Kapwing

Стартови състави 

Барселона: Тер Щеген, Кансело, Балде, Мартинес, Гави, Торес, Феликс, Кристенсен, Ромеу, Гюндоган, Фермин;

Атлетик Билбао: Симон, Юри, Паредес, Вивиан, Де Маркос, Гарсия, Ерера, И. Уилямс, Сансет, Н. Уилямс, Гурусета;

Преди мача

Възпитаниците на Шави заемат четвъртото място във временното класиране с 21 точки след 9 изиграни срещи. 4 пункта имат по-малко баските на шестото място. Каталунците са в серия от 4 шампионатни победи над съперника като домакин.

Атлетик Билбао не е побеждавал "Блаугранас" като гост от далечната 2001 година, а клубът дори рядко успява да спечели точка. Днес на разположение няма да бъдат Алварес и Весга. 

Ситуацията пред Шави изглежда много по-сложна, предвид домакинството на Реал Мадрид през следващия уикенд и европейския двубой през седмицата. Междувременно шест големи звезди отсъстват тази вечер: Кунде, Левандовски, Педри, Рафиня, Роберто и Де Йонг. 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички