ВАР, Тер Стеген и гредите лишиха Атлетик Билбао от точки срещу Барселона (ВИДЕО)


ВАР, Тер Стеген и гредите лишиха Атлетик Билбао от точки срещу Барселона (ВИДЕО)
Снимка: GettyImages

3937 0

Барселона ще влезе в един от предрешаващите титлата мачове в Ла Лига - срещу Реал Мадрид, в идната неделя с актив от 9 точки повече, след като спечели с минималното 1:0 тежкото си гостуване на Атлетик Билбао от 25-тия кръг.

И докато победното попадение в срещата бе отбелязано от Рафиня в добавеното време на първата част, то с огромна заслуга за 21-вата победа на каталунците бе Тер Стенен със своите ключови спасявания на няколко пъти.

Гостите удържаха трите точки и заради гредите на домакините през двете полувремена, а не на последно място по значимост - отменения гол от ВАР на Уилямс в заключителните минути на срещата.

Каталунците изгубиха инициативата в заключителните минути, въпреки че я притежаваха през останалото време и поради тази причина имаха реалната възможност да се лишат от крехката си преднина от 1:0, с която по-рано през кампанията спечелиха 8 от срещите си.

Шави се опита да затвори срещата около 68-мата минута с дефанзивна промяна, но всичко изгуби смисъл, когато Уилямс парира Тен Стенен, след като пробяга противниковата половина с топка в крака. Попадението обаче бе отменено поради игра с ръка преди подаването, докато именно ВАР призна това на каталунците през първата част, когато имаше съмнения за засада.

Трябва да се отбележи и все по-засилващата се роля на голмайстора Рафиня, който вече разполага с девет гола и още толкова асистенции за “блаугранас” от началото на кампания, 6 от които са в Ла Лига. Сред съотборниците му в надпреварата с повече попадения разполага само Левандовски - 15 гола. 

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Двата тима се впуснаха в опасни атаки посока на двете врати от първия възможен момент, но гостите бяха по-активни, според статистиката. Те контролираха топката през над 60% от първите 20 минути, но головите ситуации не бяха в изобилие.

След изминаването на половин час домакините можеха да съжаляват, че не реализираха поне една от двете си страхотни създадени ситуации пред вратата на Барселона. Първо Тер Стеген спаси опит на Иняки в долния десен ъгъл, а малко по-късно стрелба на Гарсия с глава се отби от напречната греда.

ГОЛ! В 1-минутното добавено време Рафиня съумя да открие резултата след мощен удар от дясната половина на игрището, но попадението остави полемики заради позицията на играча.

Video edited on Kapwing

Именно поради тази причина главният арбитър не бърза с признаването му, но след по-малко от минута - ВАР бе категоричен, че бразилецът е бил в редовна позиция при подаването на Бускетс! 0:1!

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

Първият четвърт час от второто полувреме премина отново най-вече под натиска на гостите, които контролираха топката през 65% от времето, докато междувременно успяха да създадат две голови ситуации срещу нула за баските.

В 70-тата минута домакините стигнаха до едно от първите по-опасни ситуации през втората част - Беренгер нахлу отляво и от малък ъгъл се опита да разстреля Тер Стеген, но кълбото се отби от страничния стълб.

След осем минути четвъртият корнер за домакините дойде след изумително спасяване на Тер Стеген, който парира стрелба от дистанция и за пореден път запази минималната преднина на гостите.

Video edited on Kapwing

Иняки Уилямс надбяга защитата на гостите от центъра на игрището в 87-мата минута на срещата, когато бе изведен по чудесен начин и скоростта му го остави лице в лице с Тер Стеген. Този път обаче германският страж остана безмълвен и допусна девето попадение от началото на кампанията.

Video edited on Kapwing

Секунди по-късно обаче попадението бе отменено след преглед с ВАР на главния арбитър, при което стана ясно, че е имало игра с ръка на домакините преди асистенцията.

СТАРТОВИ СЪСТАВИ

АТЛЕТИК БИЛБАО: Агиресабала, Де Маркос, Вивиан, Мартинес, Баленсиага, Весга, Д. Гарсия, Н. Уилямс, Р. Гарсия, Беренгер, И. Уилямс

БАРСЕЛОНА: Тер Стеген, Роберто, Кунде, Кристенсен, Балде, Бускетс, Де Йонг, Гави, Рафиня, Феран, Левандовски

ПРЕДИ МАЧА

Срещата през октомври завърши по страхотен начин за "блаугранас". Каталунците разбиха баските с 4:0, а тогава точни бяха Роберт Левандовски, Феран Торес, Серджи Роберто и Усман Дембеле.

Настоящата форма на каталунците е доста по-добра от тази на Атлетик. Момчетата на Шави имат 3 победи и 2 загуби в последните си пет срещи във всички турнири, а баските могат да се похвалят само с 1 успех, 3 поражения и 1 реми.

Шави няма да може да разчита на наказания Роналд Араухо и контузените Усман Дембеле и Педри. Неговият колега Ернесто Валверде също има много проблеми с контузени, включващи Андер Ерера, Унай Симон и други.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички