Тотално обезличаване на Барселона и мастър клас от Карло Анчелоти за 36-ия триумф на Реал Мадрид


Тотално обезличаване на Барселона и мастър клас от Карло Анчелоти за 36-ия триумф на Реал Мадрид
Снимка: Getty Images

1808 0

Реал Мадрид е шампион в Ла Лига за 36-и път в своята история. "Белия балет" напълно заслужено се качи на шампионския трон в Испания, след като показа най-голямо постоянство през целия сезон. Мадридчани се възползваха още първия си мачбол в 35-ия кръг, като първо победи удобно Кадис на "Сантяго Бернабеу" (3-0) и след това изчака Барселона да се препъне срещу Жирона. Отборът на Шави Ернандес падна лошо с 4:2, като изпусна и второто място в шампионата.

Реал става шампион на Испания за рекорден 36-и път. Барселона е на второ място във вечната ранглиста  с 27 първи места, а Атлетико Мадрид е вдигал титлата 11 пъти. Това е девета титла на "белите" през този век, както и трета в последните пет сезона, след като 2019/2020 и 2021/2022 г., триумфираха.

Мадрид е лидер в 29 от 38-те дни на шампионата. Отборът на Анчелоти не е отстъпвал първото място, откакто си го върна, след като победи Алавес в 18-ия кръг. Оттогава Барселона не успява да се доближи на повече от седем точки.

Единственото поражение на Мадрид във вътрешното първенство се случи през септември срещу Атлетико Мадрид, завършвайки наравно само в шест мача. Останалото, всички победи, включително четирите срещу големите им преследвачи Жирона и Барселона. 74 отбелязани гола и 22 получени правят белия отбор най-резултатен и най-малко отбелязан.

Карло Анчелоти - архитектът на този успех в Ла Лига

Карло Анчелоти изнесе истински урок на всички треньори!

Голяма част от заслугите за този трофей са на Карло Анчелоти. Италианският треньор, един от великите архитекти, успя да накара отбора си да преодолее сериозните контузии в зората на сезона. Едер Милитао и Тибо Куртоа, двата му стълба на защитата, но съумя да се справи с този проблем.

"Не съм голям фен на притежанието на топката, аз съм голям фен на головете. Аз съм италианец. Три пропуска са добре, нямаме нужда от 30".

Тази реч, изнесена от Анчелоти в двата му етапа начело на Мадрид, този от 2013 до 2015 г. и този, който започна през 2021 г., е "азбуката" на неговата кариера. И футболното решение работи, защото на 64 години той се превърна в гуру на пейката и един от най-легендарните наставници.

Още: Реал Мадрид стигна до серия, невиждана от повече от десетилетие

Контузиите - брилянтно преодоляни

По пътя Мадрид не можеше да разчита на Винисиус (два месеца), Белингам (месец и половина), Чуамени (три месеца) или Камавинга (два месеца) за различни периоди от време поради различни контузии.

Като се имат предвид проблемите в защитната ос, Анчелоти стигна до спешни решения като Чуамени или Карвахал, които сформираха двойка централни защитници в битката срещу Жирона, която имаше също заявка за титлата.

Нивото, предложено от Лунин, забележителното представяне на ветерани като Карвахал, Кроос, Рюдигер, напредъкът на Винисиус, Родриго и Валверде, както и адаптирането на новодошлите обясняват успеха на Мадрид в тази Лига.

Още: Реал показа, че не подценява никой отбор! Нов отличен мач, чака грешка от Барселона (ВИДЕО)

Лигата на Джуд Белингам

Но основното име на шампионата е не кой да е, а Джуд Белингам. Англичанинът беше голямата звезда благодарение на невероятната адаптация, както и ключовата му роля в много важни мачове

Без Бензема Карло Анчелоти беше принуден да промени системата, за да освободи място за Джуд Белингам в халфовата линия и изобретението се осъществи. Липсата на стартовата деветка беше компенсирана от Винисиус и Родриго, а Хоселу и Браим допринесоха от пейката.

А сега - играчите вече може да празнуват титлата, но със сигурност искат да постигнат и друга голяма цел. Да си върнат короната в Шампионска лига, но за тази цел първо трябва да се справят с Байерн Мюнхен в реванша на полуфиналите.

Още: Барселона с най-тежкия мач до края: Ще опита да запази честта си, но и да спре Реал Мадрид

Реал Мадрид - Кадис по ТВ: Къде да гледаме, може би, шампионския мач на "кралете"?

Реал Мадрид по следите на млад аржентински рекордьор, който се очертава като кошмар за коментаторите

Киелини: Роналдо искаше да разтърси света и да покаже, че е по-силен от целия Реал Мадрид

Реал Мадрид става шампион, ако Барселона не победи Жирона

Куртоа се завръща за Реал Мадрид! Анчелоти е решил къде ще играе - Шампионска лига или Ла Лига

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички