Тазгодишният финал за Купата на Краля е исторически в много аспекти


Тазгодишният финал за Купата на Краля е исторически в много аспекти
Снимка: Getty Images/Guliver

1605 0

Финалът за Купата на Краля през този сезон е исторически. Отсъствието на големи отбори като Реал Мадрид, Барселона, Атлетико (Мадрид), Валенсия и Севиля позволява на Атлетик (Билбао) и Реал Сосиедад да се срещнат във финалния двубой за първи път в историята.

Мачът ще се изиграе на Олимпийския стадион на Севиля - "Ла Картуха", а датата, на която ще се състои, е 18 април. Това ще бъде 4-ото дерби между баски за финал на състезанието. Предишните 3 са били Атлетик (Билбао) - Васкония (1910 г.), Реал Унион - Атлетик (Билбао) (1913 г.) и Реал Унион - Аренас Клуб де Гечо (1927 г.).

Това ще бъде финал за Купата на Краля номер 40 за Атлетик (Билбао), а точната бройка на спечелите е спорна. Според някои източници тя е 23, а според други - 24. Това се дължи на така наречената "спорна" Купа на Краля от 1902 г. Атлетик е печелил отличието за последно през 1984 година, като оттогава насам е губил 4 финала.

Реал Сосиедад е стигал до решаващия финален двубой в състезанието доста по-малко пъти в сравнение с опонента си - 6. Освен това, само 1 от тези срещи е била спечелена - през 1987 г. след победа с изпълнения на дузпи над Атлетико (Мадрид).

Двата тима напълно си заслужиха участието във финалния двубой, след като отстраниха на четвъртфиналната фаза двата големи гранда на испанския футбол - Реал Мадрид и Барселона. Атлетик (Билбао) се справи с каталунците с минималното 1:0, докато Реал Сосиедад надделя над "кралския клуб" с драматичното 4:3 като гост.

На полуфиналите Атлетик се справи трудно с Гранада с общ резултат 2:2 след двата мача, но повече голове на чужд терен, докато Реал имаше далеч по-лесна задача срещу по-нискоразредния Мирандес, като общият резултат след двете срещи бе 3:1 за баските.

КОЙ ОТ РЕАЛ МАДРИД И БАРСЕЛОНА ИМА ПО-ЛЕСНА ПРОГРАМА ДО КРАЯ НА СЕЗОНА?

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички