Тайната е разбулена! Разкриха защо Меси не остана в Барселона – Лео имал шокиращи изисквания към клуба


Тайната е разбулена! Разкриха защо Меси не остана в Барселона – Лео имал шокиращи изисквания към клуба
Снимка: Getty Images

4152 0

Лионел Меси си тръгна от Барселона през лятото на 2021 година. Напускането му на „Камп Ноу“ се превърна в истинска сърцераздирателна история.

Аржентинската звезда не успя да подпише нов договор с каталунците и трябваше да смени клуба, след което той акостира в ПСЖ.

Испанската медия „El Mundo“ днес разбули мистерията около преговорите между Лео и тогавашното ръководство на „блаугранас“ през 2020 година. Изданието публикува част от имейлите, които Хорхе Меси, баща и агент на Лионел, е разменил с бившия президент на Барселона Хосеп Мария Бартомеу и тогавашния борд на директорите. Разкриват се част от условията, поставени от двете страни, за да се стигне до нов контракт. Посочват се причините защо това не се е случило и в крайна сметка Меси се озова в ПСЖ. 

Историята започва на 4 май 2020 година, когато Бартомеу е изпратил първото предложение до бащата на Меси. В него се казва, че ръководството желае Меси да преподпише за още една година, като всяка следваща година споразумението автоматично ще бъде удължавано с още 12 месеца, при условия че до 30 април на съответния сезон Лионел Меси не изрази някакво друго желание пред клубното ръководство.

Бартомеу смята, че това би било перфектно за всички. Според испанското издание Хорхе Меси е поискал в отговор ложа на „Камп Ноу“ за близките на аржентинеца, както и частен самолет за цялото семейство, с който те да летят до Аржентина по време на коледните празници. От Барселона са приели и тези условия.

Няколко седмици по-късно, на 11 юни, адвокатът Хорхе Пекур е изпратил нов мейл до Бартомеу, главния изпълнителен директор Оскар Грау и шефа на правния отдел на каталунците Ромен Гомес-Понти, в който е изброил 11 условия, които Лео Меси е поставил, за да поднови договора. Условията явно са били приети, след което от клуба са поискали Меси да се съгласи да намали заплата си с 30% заради финансовата криза, причинена от пандемията. Обещанието от страна на клуба е в следващите сезони сумите, от които Меси се отказва, да му бъдат възстановени. Пекур е отговорил, че за доброто на клуба Лео и баща му приемат тези условия.

Ето ги и въпросните 11 условия на Лионел Меси

1. Договорът да е до 2023 г. с възможност за едностранно удължаване от страна на Лео Меси.

2. Фиксирана заплата: намаление от 20% от фиксираната заплата за 2020/21, възстановяване на 10% от заплатата през 21/22 и още 10% през 22/23 с лихва от 3% годишно.

3. Изплащане на бонуси за лоялност в очакване на събиране с лихва.

4. Частни ложи за семействата на Меси и Луис Суарес

5. Частен коледен полет за цялото семейство до Аржентина

6. Плащане на суми, отложени през сезон 2020/21, плюс лихва при прекратяване на договора.

7 Бонус от 10 милиона евро за подписване на договора

8 Увеличение на възнаграждението при увеличение на данъка

9 Премахване на клаузата за прекратяване, която ще бъде установена в размер на 10 000 евро.

10 Подновяване на договора на Пепе Коста

11. Барса да плати на Родриго Меси комисионните, които му се дължат

 

Броени дни по-късно обаче  обаче идва и голямото разминаване между двете страни, след като президентът Бартомеу е отказал да намали освобождаваща клауза в договора на Лионел Меси, за да не се създава впечатлението, че за играча вратата на клуба винаги е отворена и той може да си тръгне, когато пожелае. Шефът на клуба е отказал да включи плащане от 10 милиона евро като премия за Меси при самото преподписване. В допълнение от клуба са блокирали всяка възможност за увеличение на заплатата на аржентинеца, докато приходите на клуба не надхвърлят отново 1 милиард, както бе обявено в последните години педи пандемията.

Въпросното предложение обаче не се е понравило на лагера на Меси и те са го отхвърлили. Така преговорите са били прекратени, след което през август Меси подаде прочутата си молба, че иска да напусне. В крайна сметка тя не бе удовлетворена и №10 остана на „Камп Ноу“ още един сезон.

В момента отново се спекулира, че не е изключено Меси да се завърне на „Камп Ноу“ през следващото лято. Тогава изтича договорът му с ПСЖ.

А ето колко смирено отговори 19-годишна звезда на Барса на въпрос за „Златната топка“.

 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички