Таен финансов отчет в Барселона показа "за" или "против" връщането на Лионел Меси


Таен финансов отчет в Барселона показа "за" или "против" връщането на Лионел Меси
Снимка: Getty Images

3882 0

От Барселона са изготвили икономически доклад, за да разберат какво въздействие ще има завръщането на Лионел Меси върху клуба. А резултатът от това вътрешно проучване, което "Sport" разкрива, е изненадало дори ръководните кадри на клуба.

Завръщането на аржентинеца би означавало значителна икономическа инжекция за Барселона, тъй като обличането на Меси с фланелката на Барса означава годишен доход от 230 милиона евро. Барса потрива ръце, мечтаейки за възможността за завръщането на Меси, тъй като ползите са както финансови, така и спортни.

Самият Шави Ернандес е този, който настоява най-много, за да направи възможно завръщането. Той разбира, че въпреки възрастта си, малко играчи днес могат да гарантират толкова офанзивен потенциал, колкото Лео, който ще навърши 36 това лято. От началото на този сезон аржентинецът има средно повече голове и асистенции от Ерлин Холанд или Мбапе. И Шави е наясно с това.

Числата в детайли

Икономическият доклад подробно описва няколко интересни аспекта, които служат за разкриване на измерението на аржентинеца. Барса смята, че пристигането на Меси ще послужи за привличането на нови спонсори, които ще донесат около 150 милиона евро.

Това изглеждат като много пари, но трябва само да се сравни влиянието, което Меси имаше, когато пристигна в ПСЖ. Клуб, който успя значително да увеличи приходите си, за да генерира най-много пари през миналия сезон. Той е нараснал с 13% при спонсори и 60% при продажби на фланелки, според публикувано проучване.

Друг аспект, който този доклад взема предвид, е, че самото присъствие на Меси в Барселона би означавало значително подобрение по отношение на билетите. И трябва да се помни, че в първия сезон на Барса без Меси имаше забележим спад в броя на зрителите на "Камп Ноу". Рекорд, който се промени значително през настоящия сезон - със средно 83 049 зрители с пристигането на Роберт Левандовски и подобряване на състава.

Мотивация за "Монтжуик"

Барса ще отиде временно на "Монтжуик" за домакинските си мачове през следващия сезон и завръщането на Меси може да бъде стимул за феновете. Печалбата може дори да стигне  80 милиона, въпреки че ще са далеч от "Камп Ноу", който ще бъде ремонтиран.

От каталунския клуб също така анализират нетната полза за клуба, като взема предвид хипотетична заплата на играча (около 25 милиона евро бруто). Друго, което е пресметното е увеличението на инвестициите, които клубът трябва да направи, за да получи по-големи ползи и други споразумения, които могат да се случат.

Проучването показва, че Барселона ще спечели 100 милиона евро нетно. Сума, която препоръчва подписването на аржентинеца. Освен това за него няма да бъде платена трансферна сума, тъй като ще пристигне като свободен агент след изтичащия му договор с ПСЖ. От Барселона ще трябва да получат и зелена светлина от Ла Лига, тъй като се очаква да намали сериозно разходите си за заплати.

 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички