Скъпоплатени лигльовци: Незасегнатата и грозна страна на "модерния футбол"


Скъпоплатени лигльовци: Незасегнатата и грозна страна на "модерния футбол"
Снимка: Guliver/GettyImages

7436 0

Когато говорим за "модерен футбол", феновете критикуват най-вече отборите (особено Манчестър Сити и ПСЖ), телевизиите, VAR, стотиците милиони евро за летни трансфери и така нататък. Омразата ражда множество подигравки с отборите, които хвърлят пари за какво ли не, но след това не постигат успехи. Не малка част от феновете са на мнение, че клубове като Сити и ПСЖ убиват футбола, но в цялото внимание, което отделяме на големите клубове и големите им харчове, някакси незасегнати остават едни хора, които са още по-грозно олицетворение на така наречения "модерен футбол".

Футболистите.

Преди по-малко от година Антоан Гризман изнерви до полуда фенове на Атлетико, Барселона и дори на Франция, след като беше част от документален филм, който проследи процеса на вземане на решение от страна на нападателя за бъдещето му. Скалъпената история в крайна сметка приключи леко изненадващо - той избра Атлетико и победата беше за всички - един от най-добрите футболисти в света се врече във вярност на един от клубовете, които са в подножието на най-добрите на планетата.

"Моите фенове. Моят отбор. Моят дом", написа Гризман след обявлението и историята бързо беше забравена, защото следваше Световно първенство. Но година по-късно безапелационен фен №1 на "Фортнайт" сред футболистите показа най-грозната страна на футболистите в новата дигитална ера.

Година след достойния избор, поднесен по недостоен начин, Гризман се изплю в лицето на феновете, които го боготворят в Мадрид. И проблемът не е в самото напускане, а в начина, по който го направи. Та дори е искал да направи нов документален филм защо си тръгва... Социалните мрежи превърнаха футболистите в скъпо платени лигльовци, повечето от които не разпознават усещането за принадлежност и чувство за такт, а единствената им цел е да вземат един-два милиона повече, без значение какви са последствията.

Само преди година той подписа нов 5-годишен договор с Атлетико. Единствено Коутиньо може да го бие по наглост, защото някогашният магьосник в Ливърпул симулира болки в гърба, за да си тръгне от "Анфийлд" и да играе втора (вече може би 4-а или 5-а) цигулка на Лео Меси.

Повечето са отвратени от ПСЖ и Манчестър Сити, нали? Трябва да сме разочаровани от днешните футболисти, чиято власт е неоправдано голяма, а социалните мрежи им дават безпрецедентна зелена светлина да правят каквото и както си искат. Без притеснения от последствията, защото са боготворени от милиони - тези, заради които получават 8-цифрени суми на годишна база от заплати и спонсорски договори.

Лоялността вече е рядкост. Принадлежността е изчезващ феномен. Няма любов. Но има все повече разглезени богаташчета, които плюят в лицето на тези, заради които внуците на внуците им ще са уредени до живот. А това, скъпи фенове на футбола, е истински грозната страна на "модерния футбол".

Автор: Иво Вецев

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички