Рисковият ход на Зидан, който спечели мача за Реал Мадрид


Рисковият ход на Зидан, който спечели мача за Реал Мадрид
Снимка: Guliver/GettyImages

6065 0

Старши треньорът на Реал Мадрид Зинедин Зидан за пореден път доказа, че е един от най-добрите специалисти в света, що се отнася до нанасянето на промени в тактиката и състава в ход на мачовете на своя отбор. Френският наставник сюрпризира всички фенове, а и анализатори на испанския футбол, след като още на почивката в мача срещу Атлетико направи двойна смяна - действие, което е рядкост за френската легенда. 

Зидан започна мача с формация 4-5-1, която се оказа много успешна в предишния мач с Атлети, както и изобщо в последните няколко месеца. Наситената халфова линия обаче не донесе успех на Реал Мадрид, а Зидан изостави този план още на почивката. Най-голямата изненада обаче беше свързана с ранната смяна на Тони Кроос. Германецът беше сред най-добрите изпълнители на терена, като имаше 48 успешни подавания, 6 от 7 точни далечни паса, както и два създадени шанса за гол. Той обаче отстъпи мястото си на Винисиус, а Иско, който беше сред разочаровалите през първите 45 минути, напусна игра за сметка на Лукас Васкес. 

През второто полувреме Валверде, Каземиро и Модрич владееха отлично играта в центъра на терена, а смяната на 4-5-1 с 4-3-3 помогна на Реал Мадрид да се разиграе по крилата. Именно по този начин дойде и гола, дело на Бензема, след като Винисиус и Менди разиграха отляво на нападението, а левият бек асистира на френския си сънародник за победния гол срещу градския съперник

Именно в крилата беше основната разлика с първото полувреме, когато само Карвахал и Менди нямаха особени шансове срещу добре подредената отбрана. А "х-факторът" на "кралете" безспорно беше Винисиус, който записа едни от най-добрите си минути, откакто е играч на "белия балет". За само 45 минути на терена той се отчете с тъй наречената "хокейна асистенция" (бел.ред.- подаване, довело до завършващ пас), даде 10 точни паса (от 11 опита) и осъществи 4 успешни дрибъла през съперници (от 6 опита). Разнообразието, което внесе в играта, и коефициентът на полезно действие от негова страна отключиха атакуващата мощ на тима, а в нито един момент Атлетико не изглеждаше способен нито да се справи с неговите набези, нито да противодейства по какъвто и да е начин на добрата игра на Реал през второто полувреме. 

"Не бях доволен от това, което видях на терена през първото полувреме. Но не бяха виновни играчите - това беше моя отговорност. Затова смених Иско и Тони, но можеха да са други играчи. Просто беше необходимо да се вземат мерки", обясни страхотния си ход Зинедин Зидан. Самият Винисиус не играе толкова често, колкото му се иска, но в скорошно интервю талантливият бразилец е бил предупреден за мястото си в Реал (вижте какво разкри той в тази статия)

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички