Реал Мадрид надлъга Барселона и превзе върха в Ла Лига


Реал Мадрид надлъга Барселона и превзе върха в Ла Лига
Снимка: Getty Images/Gulliver

114622 0

Реал Мадрид надлъга Барселона и спечели с 2:0 243-ото Ел Класико. По този начин оглави класирането в Ла Лига с 56 точки и имат една точка преднина пред каталунците. "Белия балет" имаше своите неочаквани герои в тази среща в лицето на Винисиус и Мариано Диас, които се разписаха през втората част. Освен това бразилецът счупи рекорда на Лионел Меси за най-млад реализатор в Ел Класико за 21 век.

Мариано пък се разписа в добавеното време само няколко секунди, след като влезе в игра. На "Сантяго Бернабеу" бе и Кристиано Роналдо, който изгледа дербито в първото си завръщане на този стадион от напускането на "белия балет" през 2018 година. С този успех Реал има вече повече победи срещу Барса, отколкото каталунците имат срещу големия си съперник - 73.

Срещата започна с атака към вратата на Тер Щеген, като домакините стигнаха до изпълнението на два последователни ъглови удара, но от тях не излезе нищо опасно. Веднага след това и каталунците опитаха да притиснат Реал, но играчите на Зидан бързо се бяха прегрупирали и не допуснаха опасност пред вратата на Куртоа.

В 14' "белите" организираха добра атака, като в наказателното поле Иско реши да подаде с глава към Бензема, вместо да овладее, но това бе грешка, тъй като топката не стигна до нападателя. Малко след това Марсело подаде към Винисиус, който от наказателното поле върна към границата, където бе Тони Кроос. Неговият удар бе безкрайно неточен.

В първите 20-ина минути определено домакините бяха по-активни, докато каталунците по-рядко успяваха да стигнат до организирането на атаки. В 21' Меси подаде наляво към Алба, който подаде към Гризман, но неговият удар бе неточен. В 29' Барса стигна до първия си точен удар чрез Меси, но ударът му бе прекалено слаб и право в ръцете на Куртоа.

В 33' Артур мина необезпокояван през центъра, като напредна, а Тони Кроос се забави и по едно време спря да го преследва, което му позволи да стреля, но Куртоа изби удара. В 38' Лионел Меси прибра чудесен пас в наказателното поле, но вратарят се справи добре с отразяването на последвалия му удар. Междувременно в атаките на Реал липсваше завършващия удар, което е големия проблем за тима от Мадрид.

Реал установи натиск в началото на второто полувреме, като изпуснаха няколко прекрасни възможности. В 56' Иско се справи добре, овладявайки лошо подаване на ръба на наказателното поле и след това стреля в горния ляв ъгъл. Марк-Андре тер Щеген обаче направи великолепно спасяване.

В 62' След хубаво центриране в наказателното поле Иско стреля глава към вратата, пращайки топката към средата на целта, но Пике се намеси и я отклони встрани. Секунди след това Карим Бензема нанасе удар от воле дълбоко в наказателното поле, който премина съвсем близо над напречната греда. 3 минути след това домакините имаха претенции за дузпа заради фаул срещу Винисиус, но съдията не видя фаул.

В 69' Кике Сетиен пусна Мартин Брейтуейт на мястото на Артуро Видал. Още с първото си докосване създаде опасност, но Куртоа бе на мястото си. Две минути след това добрата игра на мадридчани от началото на полувремето даде резултат. Брейтуайт не се ориентира да покрие Винисиус и това го остави сам в наказателното поле. Винисиус стреля, Пике отклони топката и това заблуди Тер Стеген - 1:0.

В 75' Лионел Меси напредна към наказателното поле, но Марсело го спря по превъзходен начин точно на границата и обра аплодисментите на феновете на Реал. В 81 Сетиен пусна Ансу Фати и Иван Ракитич, а две минути след това Меси центрира към Пике, който се освободи от пазача си, но стреля неточно с глава. В добавеното време секунди, след като Мариао Диас влезе в игра, проби отдясно, стреля и се разписа за крайното 2:0.

СТАРТОВИ СЪСТАВИ:

РЕАЛ МАДРИД: Куртоа, Карвахал, Рамос, Варан, Марсело, Кроос, Каземиро, Валверде, Иско, Винисиус, Бензема

БАРСЕЛОНА: Тер Щеген, Семедо, Пике, Умтити, Жорди Алба, Бускетс, Артуд, Де Йонг, Видал, Меси, Гризман

ПРЕДИ ДВУБОЯ

Двата колоса на световния футбол ще кръстосат шпаги на "Сантиаго Бернабеу" в неделя вечер в дерби, което ще определи кой ще е лидерът в Ла Лига и кой отбор ще дръпне с едни гърди напред в битката за титлата, в която останаха само двата гиганта.  След 0:0 в първия сблъсък през декември очакванията на феновете са грандовете да изиграят страхотен двубой, който да заслужи званието "Ел Класико".

Интересно решение предприе Зидан за сблъска с Барселона, като взе в състава си Мариано Диаз - нападателят, който има едва няколко мача през този сезон и треньорът настояваше да бъде продаден още през лятото. Той заема мястото на Лука Йович, а извън състава остана и Хамес Родригес, въпреки че големият проблем пред Реал е създаването на положения и колумбиецът би помогнал в тази насока.

В Барселона пък добрите новини са свързани с Жерар Пике и Жорди Алба. Централният бранител получи травма в глезена през седмицата, но все пак е възстановен и ще играе. Изненадващо и Алба попадна в групата за мача, след като се очакваше да пропусне и следващите два мача на "блаугранас", но медицинският щаб е дал зелена светлина той да играе в Ел Класико.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички