Пике се сбогува с „Камп Ноу“ емоционално, Барселона го изпрати с първото място в Ла Лига


Пике се сбогува с „Камп Ноу“ емоционално, Барселона го изпрати с първото място в  Ла Лига
Снимка: Getty Images

6207 0

Барселона победи с 2:0 гостуващия Алмерия в прощалния емоционален мач на големия Жерар Пике, който изигра последния си двубой за каталунците на „Камп Ноу“. Успехът за селекцията на Шави Родригес донесоха Усман Дембеле и Френки де Йонг, а трите точки пратиха отбора на върха в класирането.

Превърналият се в легенда на "блаугранас" Пике изведе Барса с капитанската лента в лебедовата си песен пред публиката на легендарния стадион, който беше изпълнен до краен предел. Домакините доминираха тотално на терена, но не стигнаха до успеха с лекота, каквато се очакваше. За това допринесе и вратарят на Алмерия Фернандо, който пази като лъв и спаси своите при куп положения.

За капак и Роберт Левандовски профука дузпа още в началото на мача, вместо да даде летящ старт за „блаугранас“. Домакините получиха право да изпълнят удар от бялата точка в 7-ата минута. Първоначално Лева подкани героя на вечерта Жерар Пике да я бие, но защитникът отказа. Така полякът се нагърби със задачата, но сякаш прокобата, която сполетяваше и други нападатели да Барса сполетя и него – и той пропусна първата си дузпа с екипа на каталунците. Роберт направи няколко "балетни" стъпки и стреля сравнително слабо, а топката се удари в дясната греда и излезе в аут.

Хората на Шави не успяха да превземат вратата на Алмерия до почивката, но за техен късмет още 3 минути след подновяването на играта Усман Дембеле откри със премерен удар. Френки де Йонг вкара гола на успокоението в 62-ата минута.

Нямаше как Пике да не получи възможност да обере овациите и аплодисментите на публиката. Шави го смени в 84-ата минута. С много емоции 35-годишният защитник си взе довиждане с феновете на отбора като футболист след 14 години и 30 спечелени трофея.

При прощалния му мач Барса пък оглави класирането в Ла Лига. Каталунците събраха 34 точки, с 2 повече от Реал Мадрид, който ще играе в понеделник. Алмерия е 15-ти с 13 пункта.

Ето къде да гледате Барселона - Алмерия НА ЖИВО!

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Жерар Пике започна като титуляр в последния си мач за Барселона на „Камп Ноу“. Той носеше капитанската лента.

Очаквано двубоят стартира с натиск на домакините. Още в 4-ата минута Феран Торес нахлу в пеналта, но ударът му бе блокиран. Няма и минута по-късно Балде центрира към далечната греда, където Кайки игра с ръка. Последва разглеждане на ситуацията от ВАР и съдията отсъди дузпа.

Пике получи подкана да изпълни дузпата, но той не пожела. Така зад топката застана Роберт Левандовски, който за първи път изпълни наказателен удар от бялата точка, откакто заигра за каталунците. Полският голаджия се засили, но след няколко „балетни“ стъпки би слабо, кълбото срещна дясната греда и излезе в аут.

В 13-ата минута героят на вечерта получи шанс да открие резултата. Пике стреля с глава след изпълнение на корнер, но топката прелетя над вратата.

През първите 20-на минути двубоят се провеждаше на една врата – тази на гостите. Домакините обаче така и не успяваха да намерят верния път към мрежата на съперника.

Постепенно Алмерия се поокопити. В 28-ата минута дойде първата златна възможност за андалусийци. Френки де Йонг сбърка пас, пресечен от Рамазани. Белгиецът се озова очи в очи с Тер Стеген, който излезе и спаси каталунците от сигурен гол, намесвайки се блестящо.

Барселона отново натисна в края на първата част. Феран нахлу мощно и центрира към Дембеле около точката на дузпата. Там французинът се хвърли с плонж, но не успя да порази мрежата на гостите.

В добавеното време вратарят Фернандо спаси слаб удар на Педри. Така дойде почивката, а стражът на гостите отрази пет шута, а Барса отправи общо 16 изстреля по посока на неговата врата.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

След антракта двубоят продължи в същото русло. Домакините веднага отново подложиха съперника си на натиск.

ГОЛ! Най-накрая Барса разпечата вратата на съперника. Бускетс намери отлично Усман Дембеле. Французинът напредна в пеналта и матира Фернандо – 1:0.

ГОЛ! Логичното се случи в 62-ата минута. Ансу Фати, който влезе току-що получи топката в пеналта, стреля, но Фернандо спаси, но Френки де Йонг с добавка разстреля вратаря – 2:0.

Малко след това последваха пропуски на Фати и Левандовски.

В 84-ата минута Шави Ернандес смени Пике с Андреас Кристенсен. Така 35-годишният легендарен защитник обра овациите на „Камп Ноу“ в прощалния си мач.

До края не паднаха нови голове, а Пике изпя "лебедовата си песен" на "Камп Ноу" с победа и първо място във временното класиране в испанската Ла Лига!

Стартови състави:

БАРСЕЛОНА: Тер Стеген, Балде, Пике, Алонсо, Алба, Бускетс, Педри, Де Йонг, Дембеле, Торес, Левандовски

АЛМЕРИЯ: Фернандо, Кайки, Ели, Чуми, Мендес, Робертоне, Саму, Акиеме, Мелеро, Баптистао, Рамазани

Преди мача:

Каталунците спечелиха последната си среща от Шампионска лига за сезона във вторник и сега поглеждат към двубоите от Ла Лига преди паузата за Мондиал 2022. Те влизат в двубоя от втора позиция с точка зад Реал Мадрид.

Гостите се намират в средата на класирането - 14-о място, с 13 точки. Днес те излизат срещу неудобен съперник в исторически план, от който има 8 поредни загуби през последните години. 

Възпитаниците на Шави Ернандес влизат в двубоя като фаворити, а той ще бъде последен за Жерар Пике на "Камп Ноу", след като четвъртък анонсира, че се оттегля от Барселона. 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички