Омразният испански отбор, който никой не искаше в Шампионска лига


Омразният испански отбор, който никой не искаше в Шампионска лига
Снимка: Getty Images/Guliver

18925 0

Голямата изненада в Ла Лига този сезон е петото място на Хетафе, който до последно се бори за участие в Шампионска лига. Отборът рядко играе в евротурнирите, дори в Лига Европа е попадал само два пъти. Преди няколко години Хетафе дори излетя в Сегунда дивисион, въпреки че след година се върна обратно в Ла Лига.

В Испания обаче никой не се радва на успеха на скромния Хетафе. За последното десетилетие отборът си "спечели" немалко хейтъри. Преди два месеца изданието Las Provincias написа "Къде се намира Хетафе?', усъмнявайки се в съществуването на града и на едноименния клуб.

Но ЗАЩО МРАЗЯТ ХЕТАФЕ?

"Хетафе е мразен в Испания? Не, просто не ни е грижа за тях. Дори собствените им фенове не ги е грижа много за Хетафе", пише потребител с име ChildishCoutinho в Редит.

1. Хетафе има репутацията на клуб без фенове. На мач средно идват 10,451 души - това е 18-и показател в лигата. И това в най-успешния сезон за много години.

Всичко е свързано с географията. Град Хетафе е разположен в покрайнините на Мадрид. Клубът нямаше късмета да бъде близо до столицата, където всички отдавна бяха избрали между Реал и Атлетико. На никой не му е до Хетафе. Така се стига до следното схващане: "За какво ни е в Ла Лига клуб, който няма фенове?". За испанците това е немислимо.

2. Президентът на Хетафе е фен на Реал. Това разкри защитникът на Барселона Жерар Пике, но не последва никакво опровержение. "Ние отдавна знаем, че техният президент Анхел Торес е мадридист. Той мечтае някой ден да стане президент на Реал", каза Пике преди три години.

Самият Торес винаги се е хвалил със статута на партньорски клуб на Реал, благодарение на който той може да подписва с футболисти на Мадрид. Феновете веднага дадоха на Хетафе прякора "Реал Мадрид Б".

3. Хетафе играе дефанзивен футбол. Със сигурност не сте чували за треньора на Хетафе Хосе Бордалас. Това е нормално: Той не е имал големи клубове в кариерата си, но вероятно скоро ще има. Бордалас често е сравняван със Симеоне. Както аржентинеца, той е привърженик на практичния футбол. Хетафе има 42,5% владение на топката и 64,1% точни пасове - една от най-лошите статистики в Ла Лига.

35 допуснати гола - в Примера само в един отбора (Атлетико, а не Барса и Реал) ситуацията е по-добра. И само при Валенсия е идентична. Тази тактика помогна на Хетафе да се извиси на петото място, но не помогна на тима да стане по-популярен сред феновете.

ХЕТАФЕ НЕ Е КАТО ДРУГИТЕ КЛУБОВЕ В ИСПАНИЯ

За испанците футболът е политика. Спомнете си флаговете на Каталуня на мачовете на Барселона или състава на Атлетик (Билбао), където играят само баски. Испанците ходят на стадиона, за да защитят своите възгледи и убеждения.

За някои хора това е независимостта на народа, за някои единството в Испания. Но на фона на останалите клубове Хетафе е нещо кухо, безидейно. А че клубът е второстепенен се знае много преди пристигането на президента Торес. През 1976 година клубът официално се е наричал "Фенове на Реал Мадрид от Хетафе".

А ЗАЩО ДА ОБИЧАМЕ ХЕТАФЕ?

1. Според transfermarkt.com стойността на основния състав на Хетафе е 94,5 милиона евро. Да, с такива играчи можете да бъдете лидери на една от най-добрите лиги в света.

2. Помните ли Матьо Фламини? Бившият футболист на Арсенал и МИлан все още играе футбол. Той не излиза много често на терена (общо 7 мача този сезон), но в тях демонстрира отлична статистика по спечелени единоборства.

3. Хетафе е един от само шестте отбора с положителна голова разлика в Ла Лига. Останалите са Барселона, Реал Мадрид, Атлетико (Мадрид), Валенсия и Севиля.

Испанците имат достатъчно причини да не обичат Хетафе, но би било желателно поне сега някой да подкрепи тези момчета, които бяха на косъм от това да напишат история.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички