Официално: Жерар Пике приключва с футболната кариера в Барселона (ВИДЕО)


Официално: Жерар Пике приключва с футболната кариера в Барселона (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

3807 0

Дългогодишният бранител на Барселона и испанския национален отбор Жерар Пике обяви, че прекратява футболната си кариера! Той съобщи новината с видео в социалните мрежи, от което стана ясно, че той ще изиграе последния си мач като играч на "блаугранас" на "Камп Ноу" в събота (5 ноември) срещу Алмерия.

"В последните седмици и месеци много хора говорят за мен. До този момент не казах нищо. Както много от вас, и аз завинаги оставам от Барселона. Футболът ми даде всичко, Барса ми даде всичко, вие, феновете, ми дадохте всичко", обясни бранителят в началото на 2-минутното видео, което публикува в социалните мрежи.

Успехите му в незабравимата кариера

35-годишният футболист завоюва с Барселона 8 пъти титлата от Ла Лига, 7 - Купата на Краля, 6 - Суперкупата на Испания, 4 - Шампионската лига, 3 - Суперкупата на Европа и още толкова става световен клубен шампион.

Той има значим брой трофеи и с Манчестър Юнайтед, с който става шампион във Висшата лига, а междувременно печели Купата на Лигата и Къмюнити Шийлд.

На национално ниво успя да спечели най-ценния трофей - световната титла през 2010 г., но не пропусна да стане и европейски шампион с родната Испания две години по-късно.

Каталунецът е изиграл общо 666 мача досега в кариерата си (615 с Барселона), в които е отбелязал 57 гола.

Между "Олд Трафорд" и  "Камп Ноу"

35-годишният футболист е роден в столицата на Каталуния и преминава през школата на световния колос - Барселона. Той обаче бива закупен през лятото на 2004 г. от Манчестър Юнайтед, но след точно четири години бива продаден, но в посока "Камп Ноу". 

Във въпросния период испанският младеж печели гореспоменатите Висша лига, Купата на Лигата и Къмюнити Шийлд, но за тима записва едва 23 двубоя и си проличава, че "червените дяволи" не смятат да му разчитат напред във времето. 

Той изкарва междувременно и една година под наем в Сарагоса, като за този период записва повече срещи, отколкото за Манчестър Юнайтед - 28.

В крайна сметка каталунците си откупуват обратно възпитаника на 1-ви юли 2008-а година срещу 5 милиона евро, след като четири години по-рано са били получили за правата му с 250 хиляди евро повече. 

Така от 2008 г. е неизменна част от родния си тим, а трансферната му сума стига същински връх през пролетта на 2018-а година, когато бива оценен на 55 милиона евро. 

 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички