Няма друг такъв дуел - време е за Ел Класико и най-гледания мач във футбола!


Няма друг такъв дуел - време е за Ел Класико и най-гледания мач във футбола!
Снимка: GettyImages

3370 0

Не съществува футболно съперничество като Ел Класико на света, което може да прикове стотици милиони по цял свят пред екрана. Както и два опонента, които имат милиони верни фенове на (почти) всеки континент на планетата. Независимо от форма, класиране и футболисти на терена, Реал Мадрид - Барселона и над вековната им битка за върха в Испания се превърна в най-важния дуел за футболните фенове, а цифрите са категорични - дори финалът на Шампионска лига не събира телевизионна аудитория така, както го прави испанската класика. И днес (неделя, 16.10) е време именно за нея! 

Първото Ел Класико за сезона връща блясъка на съперничеството

Реал Мадрид срещу Барселона в "Ел Класико" на "Сантяго Бернабеу" 

За пръв път от години двата колоса се срещат в мач от Ла Лига с равен брой точки, делящи първото място в класирането. Единствено головата разлика се различава и дава "едни гърди напред" на "блаугранас" преди първия дуел между най-големите клубове в Мадрид и Каталуния. 

Защитата към настоящия момент е това, което различава двата отбора, като Реал е допуснал цели 7 гола, докато Барса - само 1! Барселона е реализирала и гол повече - 20 срещу 19. А последният път, когато двата тима се срещнаха един срещу друг на този сезона, "кралете" понесоха най-тежкото си поражение за сезона - 0:4 от големия враг. Въпреки че "белия балет" триумфира и с титлата, и с Шампионска лига, тази загуба остава. 

Кой е фаворит на букмейкърите? 

Въпреки че в последните два мача (официален и неофициален) Реал загуби и двата мача без да отбележи гол, "кралете" са считани за фаворит. Sesame.bg предлага висок коефициент от 2.33 за триумф на "белия балет", като букмейкърът има много интересно предложение с летящи коефициенти за 3 пазара за Ел Класико (подробности можете да видите тук)

Шансът на Барселона е оценен на 3.00, като каталунците са спечелили 4 от последните 6 сблъсъка между двата отбора в Мадрид. Равенството изглежда като най-малко вероятен краен изход, поне що се отнася до очакванията на специалистите, с коефициент 3.60. 

Sesame.bg с интересно предложение за Ел Класико между Реал Мадрид и Барселона

Барселона лети в Испания, Реал си играе с огъня 

Двата отбора са с идентични показатели от 22 точки, 7 победи и 1 равенство, но формата им в Испания е доста различна. Докато Барселона громи почти всеки съперник, то Реал си "играе с огъня", печелейки повечето си мачове или с гол в края, или с минимална разлика, изградена основно през второто полувреме.

Подобно поведение срещу Барселона ще бъде пагубно за "кралете", така че можем да очакваме здрава битка още от първата минута на срещата. В последните мачове обаче липсата на голове в Реал е притеснителна, защото положения се създават, но процентът на пропуски е много висок. 

Големите липси в Ел Класико 

Реал Мадрид получи тежък удар непосредствено преди дербито с Барселона. Въпреки че се очакваше Тибо Куртоа да се завърне за Ел Класико, вратарят не е на 100% готов и здравето му няма да бъде рискувано. Така на вратата ще застане Лунин, за когото това ще е огромен тест, изправяйки се срещу една от най-добрите атаки в света. Добрата новина обаче е, че след зловещия сблъсък през седмицата Антонио Рюдигер е на линия за мача, след като Анчелоти го нарече "истински воин". 

Контузията на вратаря на Реал се оказа по-тежка и, въпреки че е възстановен, няма да се появи в игра срещу Барселона

В Барселона все пак има добри новини. На линия ще е Жул Кунде, който форсира завръщането си, за да помогне в защитата на Барселона, след като експериментът с Жерар Пике и Ерик Гарсия срещу Интер се превърна в истински крах. Роналд Араухо и Андреас Кристенсен са аут за срещата. 

Ел Класико в исторически план 

Съперничеството, започнало през 1902 година, има много интересна история и факти, някои от които останали забравени през годините. Една от най-интересните тенденции е, че Реал Мадрид има повече победи в официални мачове (100), но когато броим и приятелските двубои (общ 34), Барселона е със 117 триумфа над големия съперник. 

Рекордьори по участия в Ел Класико са Лионел Меси и Серхио Рамос с по 45 мача, като и двамата вече са в други отбори (нещо, което преди 2-3 години изглеждаше невъзможно). Разбира се, Ла Пулга е реализатор №1 в съперничеството с 26 попадения. 

В общата статистика Барселона използва 21-ви век да се доближи максимално до големия си съперник и вече има 97 триумфа в 249 официални двубоя. Равенствата пък са едва 52! 

Мач като никой друг 

Около 650 милиона души на планетата гледат изданията на Ел Класико на годишна база. Всеки мач събира над 100 милиона души аудитория, с което могат да се борят само най-големите събития в спорта като финали на Световни и Европейски първенства, Супербол и Световното по крикет (в Индия са големи фенове на спорта). 

Ел Класико се излъчва в над 185 държави по цял свят, Реал Мадрид и Барселона са най-големите клубове в световен мащаб и влиянието им става все по-голямо, въпреки че интересът, особено сред младото поколение, е с тенденция да се понижава. 

Сега, след турболентните времена на "Камп Ноу", Барселона изглежда се възражда и се превръща отново в най-големия дразнител за Реал Мадрид. От своя страна, "кралете", които са в процес на подмладяване на отбора, не само запази нивото си от преди пандемията, но и в момента е действащ европейски шампион. Едва ли на "Бернабеу" са готови да се поддадат на натиска от Барселона, а развитието на двата отбора този сезон обещава само едно - истинско зрелище в 17:15 часа българско време. И, естествено, можете да следите Ел Класико НА ЖИВО в Sportlive.bg

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички